Kuchenne rewolucje w cieszynie

i

Autor: Śląski Cysorz FB

Gastronomia

EkoTradycja przemieniła się w restaurację Śląski Cysorz. Znamy datę emisji Kuchennych Rewolucji w Cieszynie

2025-04-07 9:26

W styczniu 2025 roku Magda Gessler odwiedziła jedną z najbardziej znanych restauracji w Cieszynie. EkoTradycja pod okiem restauratorki przeszła przemianę i odtąd zmienił nazwę na Śląski Cysorz. Wiadomo już, kiedy będziemy mogli zobaczyć odcinek z udziałem cieszyńskiego lokalu.

Kiedy emisja odcinka kuchennych rewolucji z udziałem EkoTradycji w Cieszynie?

Wiosną 2025 r. na antenie stacji TVN ruszył 30. sezon Kuchennych Rewolucji. Program ten emitowany jest od marca 2010 roku i cieszy się na tyle dużą popularnością, że twórcy zapowiedzieli, że jesienią wyemitowany zostanie 31. sezon programu.

W styczniu 2025 roku Magda Gessler odwiedziła Cieszyn. Tam pod jej ręką przemianę przeszła restauracja EkoTradycja. Metamorfoza rozpoczęła się we wtorek, 14 stycznia. a zakończyła w piątek, 17 stycznia finałową kolacją.

Restauracja "EkoTradycja" zmieniła nazwę na "Śląski Cysorz". Trzeba przyznać, że nazwa jest nietypowa - słowo "cysorz" jest archaizmem i nie jest używane na co dzień. Skąd pomysł na taką zmianę? Tego dopiero dowiemy się w 400. odcinku programu, którego właśnie poznaliśmy datę.

Emisja odcinka programu Kuchenne Rewolucje z udziałem restauracji "Śląski Cysorz" zobaczymy na antenie stacji TVN w czwartek, 17 kwietnia o godzinie 20:50.

W Cieszynie, Bożena prowadzi Restaurację EkoTradycja. 10 lat temu właścicielka postanowiła zakończyć karierę menadżerską i zmienić coś w swoim życiu - czytamy w opisie odcinka.

Zobaczcie w galerii, jak prezentuje się cieszyńska restauracja po przejściu metamorfozy pod okiem Magdy Gessler.

Co można zjeść w restauracji Śląski Cysorz w Cieszynie?

po przeprowadzeniu kuchennych rewolucji, karta menu została okrojona. W głównej karcie pojawiły się m.in. żeberka pieczone w piwie, tradycyjna rolada wołowa, golonka pieczona w piwie, ogniste mięso z plackami ziemniaczanymi, żołądki gęsie w brandy oraz pierogi z farszem z kaczki.

Ponadto w menu nie mogło zabraknąć specjałów Magdy Gessler, są nimi: ołomuniecki twarożek na grzance, krem z pieczonej węgierskiej papryki, comber z jelenia z sosem demi-glace i plackami ziemniaczanymi oraz szarlotka ze śmietaną i musem śliwkowym.

Ceny w porównaniu z konkurencją nie są wygórowane. Za żeberka trzeba zapłacić 59 zł, rolada kosztuje 53 zł, natomiast golonka 65 zł. Podsumowując, zakres cenowy dań rozpoczyna się na 13 zł (ołomuniecki twarożek na grzance), a kończy na 89 zł (comber z jelenia).

Warto dodać, że restauracja nie zrezygnowała z menu tygodniowego. Lokal co tydzień publikuje rozpiskę tygodniową.

Każdego dnia przygotowujemy dla Was pyszne, świeże zestawy, które możecie zabrać tam, gdzie Wam najwygodniej – do pracy, do domu czy na wycieczkę. Nasze zestawy obiadowe są dostępne WYŁĄCZNIE na wynos i na wywóz! - czytamy w opisie.

Kuchenne Rewolucje. Czy wiesz jak zmieniały się nazwy lokali, które odwiedziła Magda Gessler?
Pytanie 1 z 20
Lokal Imperium Smaku, znajdujący się w Łodzi przerodził się w....
Śląsk Radio ESKA Google News