Dożynki w Katowicach: Tak obchodzono święto plonów 100 lat temu
W całym kraju rozpoczął się sezon na dożynki. To tradycyjne święto plonów połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. Wydarzenie było popularne zwłaszcza w okresie PRL, kiedy to gospodarzami dożynek byli najczęściej przedstawiciele władz administracyjnych i często miały charakter polityczny. Zresztą w tym okresie historii polski dożynki były ważnym wydarzeniem propagandowym. Wydarzenie miało podkreślać siłę tak zwanego „sojuszu robotniczo-chłopskiego”, ważnego elementu władzy komunistycznej.
Choć wydawało się, że tradycja dożynek, zaczęła powoli wymierać, to w ostatnich latach znowu zyskuje na popularności. W wielu miejscowościach tradycyjne dożynki zaczęły przyciągać rzesze turystów często z sąsiednich miejscowości, a w przypadku miast, gdzie odbywają się dożynki, nawet z sąsiednich dzielnic. Miejski folklor znów zaczął zyskiwać uznanie ze względu na nietypową oprawę (piękne dekoracje wykonane ze słomy) i swój bardzo ludowy, tradycyjny charakter.
Katowice śląską stolicą dożynek? Może kiedyś tak było
Choć trudno to sobie dzisiaj wyobrazić, to w Katowicach również regularnie odbywają się dożynki. Choć było to dla lokalnej społeczności duże wydarzenie, to skala przedsięwzięcia nie była już tak wielka, jak kiedyś. W Katowicach bowiem blisko 100 lat temu odbyły się jedne z największych - jeśli nie największe dożynki w regionie śląskim, które przyciągnęły m.in. Michała Grażyńskiego, zresztą ówczesnego wojewodę śląskiego. Wtedy dożynki miały bardzo uroczysty charakter i dziś powiedzielibyśmy, że zostały zorganizowane z wielką pompą.
Zobaczcie sami w naszej galerii.
Dożynki na Górnym Śląsku są inne, niż w Polsce
Śląskie Dożynki mają naturalnie wiele wspólnych cech z tymi obchodzonymi w całej Polsce. Częściami wspólnymi są m.in. dziękczynienie za plony, wieńce dożynkowe, msza, festyn. Dożynkowa celebracja na Śląsku różni się jednak kilkoma unikalnymi elementami wynikającymi wprost z historii, kultury i tożsamości śląska. Tym najważniejszym jest oczywiście język. W czasie śląskich dożynek słyszymy śląską godkę, jak i śląskie przyśpiewki. Co więcej, w niektórych miejscowościach msze święte odprawiane są w języku śląskim.
Drugim wyróżnikiem są stroje ludowe. Strój śląski różni się wyraźnie od np. krakowskiego czy kurpiowskiego. Cechuje się bogactwem zdobień, koralikami, fartuchami, czepcami, często z wpływami mieszczańskimi.
Dożynki na Śląsku - co było zwłaszcza dawniej wielkim wyróżnikiem, odbywały się kontrastowym otoczeniu. Były to co prawda wiejskie dożynki, ale w tle widniały kominy hutniczych pieców czy szyby kopalniane.
No i wreszcie najważniejszy wyróżnik - regionalna kuchnia. Na śląskich dożynkach możemy liczyć m.in. na roladę z modrą kapustą, kluski śląskie, kołocze, żur, wodzionkę czy inne specjały serwowane tylko na Górnym Śląsku.
