Jakie posiłki podaje się w szpitalach na Śląsku?
Nie tylko forma podania i wielkość porcji, ale i smak, szpitalnych posiłków, znacząco zmienił się dzięki pilotażowemu programowi w zakresie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia „Dobry posiłek w szpitalu”, który realizowany jest pod patronatem Ministerstwa Zdrowia. Program wystartował w styczniu 2024 roku i miał trwać 6 miesięcy, jednak ostatecznie został przedłużony do końca roku. W ramach programu pacjenci placówek, które do niego przystąpiły, otrzymują zbilansowane posiłki zgodne z jadłospisem przygotowanym przez dietetyka, a Narodowy Fundusz Zdrowia dopłaca codziennie 25,62 zł do posiłków każdego pacjenta.
Dodatkowo na stronach internetowych placówek biorących udział w programie publikowane są każdego dnia zdjęcia podawanych pacjentom posiłków oraz informacje o ich składzie, wartości energetycznej i odżywczej, alergenach oraz planowany jadłospis.
Do programu przystąpił m.in. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu, którego pracownicy są świadomi, że odpowiednia dieta ma duży wpływ na zdrowie oraz samopoczucie i komfort pacjentów.
- Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację - powiedziała Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1 po przystąpieniu do programu.
Poza bytomską „Jedynką” do pilotażowego programu przystąpiły również inne szpitale z naszego województwa. W poniższej galerii prezentujemy zdjęcia posiłków z kilku szpitali na Śląsku. Wyglądają smacznie?