Agnieszka Bednarz jest wykładowcą na Wydziale Teatru Tańca w Bytomiu. Choreografka, freelancerka, aktorka Teatru Muzycznego Castello od ponad dwóch miesięcy nie może swobodnie zarabiać. Koronawirus sparaliżował życie kulturalne, instytucje kultury, artystów przymusowo pozamykał w domach.
Pani Agnieszce dalekie jest użalanie się nad sobą i skupianie się na tym co właśnie spotkało środowisko artystyczne. Wzięła sprawy w swoje ręce aby ratować budżet domowy. Weszła do kuchni i zaczęła tworzyć torty na słono.
– Jak to często bywa, najlepsze pomysły rodzą się z przypadku. Należy je jedynie podchwycić i pielęgnować. Tak było z moimi tortami na słono, które z cukiernictwem nie mają nic wspólnego gdyż są to torty wytrawne w których znajdziemy łososia, szynkę, pastę jajeczną, pastę pieczarkową. Mam też w swoim dorobku bardziej egzotyczne, jak na przykład tort meksykański - wyjaśnia Agnieszka Bednarz.
Pierwszy tort powstał z potrzeby serca. Otrzymała go przyjaciółka Pani Agnieszki na urodziny. Okazało się, że koleżanka musiała odłożyć cukier więc otrzymała niespodziankę z której będzie w stu procentach zadowolona.
Torty rudzianki okazały się prawdziwym hitem. Od tygodnia można je zobaczyć na portalach społecznościowych pod hasłem „ Torty na słono”. – Nie spodziewałam się takiego odzewu. Klienci kontaktują się ze mną za pomocą Internetu lub telefonu. Do każdego zamówienia wkładam serce i robię tort wyjątkowy pod konkretne życzenia. Przed przystąpieniem do pracy przeprowadzam wywiad z moimi klientami. Dowiaduje się jakie są ich ulubione smaki i komponuję ich wymarzony tort-- mówi Agnieszka Bednarz.
Dla niezdecydowanych autorka tortów na słono proponuje wypiek polski lub swojski. Torty bazują na polskich, tradycyjnych smakach. Dla tych którzy lubią eksperymentować z smakami i szukają czegoś oryginalnego, poleca torty z serii „Torty świata”. Wśród nich smakołyk włoski i meksykański.
Każdy kto ma ochotę zasmakować w czymś nietypowym odsyłamy do producentki tortów na : www.facebook.com/tortynaslono