Bank Żywności radzi jak nie marnować jedzenia na święta
Święta to niestety czas, kiedy wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku. Jednocześnie wydajemy na świąteczne dania średnio 524 zł! Śląski Bank Żywności podobnie jak wszystkie inne w naszym kraju wspólnie z zespolem Too Good To Go w ramach kampanii „Wszystkiego Niezmarnowanego na Święta”, przygotował kilka praktycznych porad, jak uratować to, co zawita na świątecznym stole.
Połowa Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Tymczasem na Śląsku 100 tys osób marzy o podstawowych produktach żywnościowych. W calej Polsce niemal 2 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie i korzysta z pomocy żywnościowej, To bardzo poważny problem- mówi Jan Szczęśniewski, prezes Śląskiego Banku Żywności
Są jednak metody, by nie marnować żywności. Dobrze zaplanowane zakupy , liczba gości i wielkość porcji pozwolą zaoszczędzić nie tylko czas i pieniądze, ale także zmniejszą szansę, że nadwyżkowa żywność zepsuje się lub wyląduje w koszu. To, co zostanie nam z uroczystości, możemy zapakować w pojemniki i rozdać gościom.
Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie. Rybę po grecku możemy z łatwością zapiec w cieście- zauważają eksperci z Banków Żywności. Z niezjedzonych śledzi zrobić sałatkę z ziemniakami i cebulką. Z bigosu – łazanki czy kulebiak, a różne rodzaje mięs warto pokroić w kostkę i zrobić np. quiche.
Każdy z nas może dołączyć do Facebookowego wydarzenia „Będę słoikiem w Święta!”, gdzie Too Good To Go motywuje do niemarnowania, a także wesprzeć Banki Żywności, kupując specjalny świąteczny voucher dostępny w aplikacji, zasilający kampanię „Stoliczku, nakryj się! Głód to nie bajka”, której celem jest zebranie środków na działalność Banków Żywności, w szczególności na transport.