Kulinarny hit z ziemi cieszyńskiej. Śląsk szczyci się wajecznicą
Jeśli byliście na śląsku cieszyńskim i nie mieliście okazji spróbować wajecznicy, to właśnie daliśmy wam powód do tego, aby tam wrócić. Wajecznica to tradycyjne danie z tego regionu, które można nawet nazwać skarbem Cieszyna. Zresztą w Cieszynie i okolicach wajecznica traktowana jest jak dobro lokalne, ale to nie zaskakuje - ta część Polski jest znana z tego, że uwielbia kultywować i podtrzymywać swoje lokalne tradycje.
Wajecznicę je się najczęściej na Zielone Świątki. Gospodynie do teraz zresztą w czasie tego święta smażą jajecznicę na powietrzu dla całej swojej rodziny oraz zaproszonych z okazji święta gości. Samo danie ma też dodatkowe dwie inne nazwy:
- jajeczniki, która znana jest w Goleszowie
- smażylnica używana w Istebnej
Tradycja przygotowywania wajecznicy jest też cały czas kultywowana przez gospodynie z okolic Ustronia czy Wisły.
Wajecznica a jajecznica. Różnice nie są subtelne
Wajecznica to nie to samo co jajecznica - trzeba od razu zaznaczyć. To zdecydowanie inne danie, które przygotowywane jest w zupełnie inny sposób. Wajecznicę robi się najczęściej na wolnym powietrzu i smaży na słoninie. Jest mocno wysmażona i ma bardzo gęstą konsystencję, dzięki czemu wajecznicą możemy posmarować nawet kromkę chleba.
Jak opisuje książka "Zarys Kultury Materialnej Ludu Cieszyńskiego", "Jajecznicę przyrządzano na wędzonej słoninie z dodatkiem szczypiorku podawały gospodynie obecnym na dużych kromkach razowego chleba".
Wajecznica - sposób przygotowania
Do przygotowania tego dania ze śląska cieszyńskiego potrzebujemy:
- 6 jajek
- 150 g wędzonej słoniny
- szczypiorek
- sól
Słoninę trzeba pokroić w kosteczki i podsmażyć na patelni. Gdy już to zrobimy, należy dodać jajka i smażyć wszystko na małym ogniu. Cały czas trzeba mieszać i kontrolować stopień ścięcia jajek. Można doprawić dodatkowo solą, a nawet pieprzem. Następnie całość posypujemy dużą ilością drobno pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz całość mieszamy.
Danie należy podawać na grubych kromkach razowego chleba posmarowanego masłem.