Wajecznica to królowa ziemi cieszyńskiej. Nigdzie indziej nie smakuje, tak jak tam

i

Autor: Shutterstock Wajecznica to królowa ziemi cieszyńskiej. Nigdzie indziej nie smakuje, tak jak tam

Tradycje

Wajecznica to królowa ziemi cieszyńskiej. Nigdzie indziej nie smakuje, tak jak tam

Wajecznica albo smażylnica to tak naprawdę jajecznica po cieszyńsku. Jednak jest to danie, które znacznie różni się od tradycyjnej jajecznicy, jaką jemy w domu. W smaku - jak twierdzą osoby, które już jej próbowały, ma być natomiast o wiele lepsza. Danie znalazło się na liście produktów tradycyjnych śląska cieszyńskiego.

Kulinarny hit z ziemi cieszyńskiej. Śląsk szczyci się wajecznicą

Jeśli byliście na śląsku cieszyńskim i nie mieliście okazji spróbować wajecznicy, to właśnie daliśmy wam powód do tego, aby tam wrócić. Wajecznica to tradycyjne danie z tego regionu, które można nawet nazwać skarbem Cieszyna. Zresztą w Cieszynie i okolicach wajecznica traktowana jest jak dobro lokalne, ale to nie zaskakuje - ta część Polski jest znana z tego, że uwielbia kultywować i podtrzymywać swoje lokalne tradycje. 

Wajecznicę je się najczęściej na Zielone Świątki. Gospodynie do teraz zresztą w czasie tego święta smażą jajecznicę na powietrzu dla całej swojej rodziny oraz zaproszonych z okazji święta gości. Samo danie ma też dodatkowe dwie inne nazwy: 

  • jajeczniki, która znana jest w Goleszowie
  • smażylnica używana w Istebnej

Tradycja przygotowywania wajecznicy jest też cały czas kultywowana przez gospodynie z okolic Ustronia czy Wisły. 

Wajecznica a jajecznica. Różnice nie są subtelne

Wajecznica to nie to samo co jajecznica - trzeba od razu zaznaczyć. To zdecydowanie inne danie, które przygotowywane jest w zupełnie inny sposób. Wajecznicę robi się najczęściej na wolnym powietrzu i smaży na słoninie. Jest mocno wysmażona i ma bardzo gęstą konsystencję, dzięki czemu wajecznicą możemy posmarować nawet kromkę chleba. 

Jak opisuje książka "Zarys Kultury Materialnej Ludu Cieszyńskiego", "Jajecznicę przyrządzano na wędzonej słoninie z dodatkiem szczypiorku podawały gospodynie obecnym na dużych kromkach razowego chleba".

Wajecznica - sposób przygotowania

Do przygotowania tego dania ze śląska cieszyńskiego potrzebujemy: 

  • 6 jajek
  • 150 g wędzonej słoniny
  • szczypiorek
  • sól 

Słoninę trzeba pokroić w kosteczki i podsmażyć na patelni. Gdy już to zrobimy, należy dodać jajka i smażyć wszystko na małym ogniu. Cały czas trzeba mieszać i kontrolować stopień ścięcia jajek. Można doprawić dodatkowo solą, a nawet pieprzem. Następnie całość posypujemy dużą ilością drobno pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz całość mieszamy. 

Danie należy podawać na grubych kromkach razowego chleba posmarowanego masłem. 

QUIZ Zrobisz zakupy w sklepach w Śląskiem mówiąc po Śląsku? Sprawdź się. Ślązacy to docenią

Pytanie 1 z 13
Na rozgrzewkę coś prostego. Co to jest krepel?