Lodówka społeczna w Częstochowie. Pierwsza w śródmieściu
"Na razie tymczasowo, ale wierzę, że dla lodówki i kilku półek znajdzie się stałe miejsce w naszej dzielnicy i zgoda na nie. Jestem szczęśliwa, że 3 lata od podjęcia pierwszej próby, 25 dni od wysłania podania w tej sprawie, 2 dni od otrzymania na nie odpowiedzi udało się uruchomić jadłodzielnię jeszcze przed Świętami. Dzisiaj w ciągu dnia z radością obserwowaliśmy jak w lodówce pojawiały się i znikały produkty. Były owoce, pieczywo, ciasto, wędliny, kanapki, jogurty i soki" - napisała Małgorzata Terrero-Rozmus, prezeska fundacji Rething, która prowadzi sklep charytatywny "Lepszy Klimat".
Co to jest jadłodzielnia? Jak korzystać z lodówek społecznych?
Jadłodzielnia - inaczej lodówka społeczna - to miejsce, gdzie każdy może oddać niepotrzebną żywność. I analogicznie każdy, kto jest w potrzebie, może z lodówki zabrać coś dla siebie. Chodzi o to, by nie marnować żywności.
Lodówka społeczna przy ul. Szymanowskiego w Częstochowie ma służyć głównie świątecznym nadwyżkom. Tym, co po świętach zostało w naszych lodówkach, możemy podzielić się z innymi.
Przy oddawaniu jedzenia należy pamiętać o kilku zasadach. W lodówce można zostawić pieczywo, warzywa i owoce, makarony, kasze, mąki, jogurty, serki i sery w zamkniętych opakowaniach, konserwy i wędliny pakowane. Wszystkie powinny być opatrzone terminem przydatności do spożycia - pod żadnym pozorem nie mogą być przeterminowane.
Z kolei gotowe potrawy muszą zostać opatrzone datą przygotowania. W lodówkach społecznych nie można zostawiać alkoholu i używek, jaj, a także nadgryzionych i otwartych produktów.