GIS ostrzega przed groźną bakterią Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC). Została wykryta w popularnym produkcie, sprzedawanym w sieci sklepów ALDI, jakim jest mąka pszenna. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Wycofany produkt ze sklepów ALDI
Dystrybutorem mąki pszennej jest spółka ALDI z siedzibą w Chorzowie. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zagrożenia, pojawił się apel do klientów.
Szanowni Klienci,
prosimy o niezwłoczny zwrot do naszych sklepów artykułu MĄKA PSZENNA TYP 650, 1 KG, z kodem kreskowym 28005155, dostarczonym przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.
Wycofanie dotyczy wyłącznie produktu oznakowanego datą minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025.
Należność za zakupiony towar zostanie Państwu zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu. Produkt można zwracać do 03.03.2025 (włącznie) do sklepów ALDI.
ALDI informuje, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów artykuł został wycofany ze sprzedaży we wszystkich sklepach. Jednocześnie zapewnia, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów dostarczonych przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.

i
GIS ostrzega klientów
"Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - podkreśla Główny Inspektor Sanitarny.
Zaznaczył, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do "krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętych komunikatem; a także, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu ww. produktu skontaktować się z lekarzem.