Zakupy w sklepie spożywczym

i

Autor: Bartlomiej Magierowski/East News

Wiadomości

W mące pojawiła się groźna bakteria. ALDI wydało pilny komunikat do klientów

2025-02-25 7:46

Sieć sklepów ALDI wydało pilny komunikat do klientów w sprawie wycofania ze sprzedaży mąki pszennej. Klienci powinni niezwłocznie zwrócić ją do sklepu. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).

GIS ostrzega przed groźną bakterią Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC). Została wykryta w popularnym produkcie, sprzedawanym w sieci sklepów ALDI, jakim jest mąka pszenna. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi.

Wycofany produkt ze sklepów ALDI

Dystrybutorem mąki pszennej jest spółka ALDI z siedzibą w Chorzowie. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zagrożenia, pojawił się apel do klientów.

Szanowni Klienci,

prosimy o niezwłoczny zwrot do naszych sklepów artykułu MĄKA PSZENNA TYP 650, 1 KG, z kodem kreskowym 28005155, dostarczonym przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.

Wycofanie dotyczy wyłącznie produktu oznakowanego datą minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025.

Należność za zakupiony towar zostanie Państwu zwrócona, również w przypadku braku paragonu będącego dowodem dokonania zakupu. Produkt można zwracać do 03.03.2025 (włącznie) do sklepów ALDI.

ALDI informuje, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów artykuł został wycofany ze sprzedaży we wszystkich sklepach. Jednocześnie zapewnia, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów dostarczonych przez GOODMILLS POLSKA SP.Z O.O.

Mąka pszenna w ALDI

i

Autor: GIS

GIS ostrzega klientów

"Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - podkreśla Główny Inspektor Sanitarny.

Zaznaczył, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do "krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętych komunikatem; a także, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu ww. produktu skontaktować się z lekarzem.

QUIZ Zrobisz zakupy w sklepach w Śląskiem mówiąc po Śląsku? Sprawdź się. Ślązacy to docenią
Pytanie 1 z 13
Na rozgrzewkę coś prostego. Co to jest krepel?