Dziedzictwo kulturowe Zagłębia to także jego kuchnia. Zalewajka, zacierka, chałka, fitka, pieczonki. Przepisy na te i inne dania prezentują w zagłębiowskiej książce kucharskiej Tomasz Wasyliszyn i Dariusz Mączka, na co dzień nauczyciele sosnowieckiego Gastronomika.
„Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego” powstało przy współudziale pracowników Urzędu Miejskiego w Sosnowcu. Ta wyjątkowa książka wprowadzi nas w świat zagłębiowskiej kuchni. Na czytelników czekają 22 przepisy zilustrowane barwnymi fotografiami i dopełnione wspomnieniami mieszkańców regionów.
- Ta książka to zbiór wyjątkowych receptur zebranych wśród mieszkańców naszego miasta przez dwóch pasjonatów gotowania i zagłębiowskich smaków. Wśród przepisów królują dania nieskomplikowane, posiadające tradycyjny rodowód i przygotowywane w sosnowieckich domach od co najmniej pół wieku – podkreśla Dobrawa Skonieczna-Gawlik, badaczka kultury Zagłębia Dąbrowskiego, jurorka konkursów kulinarnych.
Książka dostępna jest w Centrum Informacji Miejskiej w Sosnowcu oraz na stronie Zamku Sieleckiego.
Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!"