„Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego”

i

Autor: UM Sosnowiec „Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego”

Sosnowiec wydał książkę kucharską z tradycyjnymi potrawami kuchni zagłębiowskiej. Są tam 22 przepisy

2021-02-18 13:16

Zalewajka, zacierka, czy prażucha, to tylko niektóre z dań, których przepisy znalazły się w książce kucharskiej zatytułowanej „Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego”. To zbiór wyjątkowych receptur zebranych wśród mieszkańców Sosnowca.

Dziedzictwo kulturowe Zagłębia to także jego kuchnia. Zalewajka, zacierka, chałka, fitka, pieczonki. Przepisy na te i inne dania prezentują w zagłębiowskiej książce kucharskiej Tomasz Wasyliszyn i Dariusz Mączka, na co dzień nauczyciele sosnowieckiego Gastronomika.

„Zagłębiowskie wspomnienie o jedzeniu, czyli tradycyjne potrawy kuchni Zagłębia Dąbrowskiego” powstało przy współudziale pracowników Urzędu Miejskiego w Sosnowcu. Ta wyjątkowa książka wprowadzi nas w świat zagłębiowskiej kuchni. Na czytelników czekają 22 przepisy zilustrowane barwnymi fotografiami i dopełnione wspomnieniami mieszkańców regionów.

- Ta książka to zbiór wyjątkowych receptur zebranych wśród mieszkańców naszego miasta przez dwóch pasjonatów gotowania i zagłębiowskich smaków. Wśród przepisów królują dania nieskomplikowane, posiadające tradycyjny rodowód i przygotowywane w sosnowieckich domach od co najmniej pół wieku – podkreśla Dobrawa Skonieczna-Gawlik, badaczka kultury Zagłębia Dąbrowskiego, jurorka konkursów kulinarnych.

Książka dostępna jest w Centrum Informacji Miejskiej w Sosnowcu oraz na stronie Zamku Sieleckiego.

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!"

WOŚP w Sosnowcu