Wakacyjny rajd po śląskich browarach. Poznaj historię tworzenia złocistego trunku i... region

i

Autor: Browar Pinta Wakacyjny rajd po śląskich browarach. Poznaj historię tworzenia złocistego trunku i... region

Turystyka

Śląskie browary bez tajemnic. Ich historia wiąże się z historią województwa śląskiego

2024-07-27 0:58

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na jednodniowe wycieczki, w czasie których poznacie nie tylko ciekawe miejsca ale i miejscowości, to spieszymy z pomocą. I to nietypową, bowiem łączymy przyjemne z pożytecznym i zachęcamy do zwiedzania śląskich browarów, których historia jest tak samo ciekawa, jak miast i miasteczek, gdzie się znajdują.

O tym, że historia tworzenia złocistego trunku może się mocno przenikać z historią danego miasta, a nawet regionu, nie trzeba nikogo przekonywać. W województwie śląskim jest kilka bardzo znanych browarów, z czego część z nich zyskała też uznanie poza granicami naszego kraju. I tak jak czasy się zmieniły od ich pierwszego rozlania, tak zmieniały się metody warzenia złocistego trunku, a także finalne efekty, dzięki czemu dziś mamy do wyboru wiele ciekawych smakowo trunków, nawet tych zeroprocentowych. Wakacje i sezon urlopowy, zwłaszcza dla tych, którzy zostają na miejscu, są świetną okazją do tego, aby zwiedzić serca śląskich browarów, a przy okazji poznać lokalne miasto i jego historię. Bo to - czy chcemy, czy nie, cały czas się ze sobą przenika. 

Arcyksiążęcy Browar Zamkowy w Cieszynie - najstarszy czynnie działający browar w Polsce

Zaczynamy od Cieszyna, które nawet pomijając sam browar, jest arcyciekawym miastem o niezwykłej historii, pięknej architekturze, a co za tym idzie - idealnym miastem nawet na jednodniową wycieczkę. To nie tylko Rynek i Stare Miasto, ale też Cieszyńska Wenecja, Muzeum Drukarstwa czy znana z banknotu 20-złotowego Rotunda oraz Wieża Piastowska. Jak więc widać, Arcyksiążęcy Browar Zamkowy w Cieszynie może się stać przyczynkiem do jedno- albo dwudniowej wycieczki do Cieszyna.

Jego historia sięga około 1840 roku, kiedy to arcyksiążę Karol Ludwik Habsburg zlecił jego budowę na północnym stoku wzgórza zamkowego. Browar, według ówczesnych założeń, jako pierwszy w tej części Europy miał na skalę przemysłową warzyć i butelkować piwo‬. Jego budowę ukończono w 1846 roku co sprawia, że jest dziś najdłużej nieprzerwanie działającym browarem w kraju. Przez te lata browar oczywiście się zmienił. Jego historię można poznać zwiedzając go w weekend, a nawet degustując produkt końcowy. 

Zwiedzanie z przewodnikiem odbywa się w każdą sobotę, niedzielę oraz święta w dwóch godzinach: o 12 i o 14. Informacje dotyczące zwiedzania znajdziecie na stronie internetowej browaru. 

Muzeum Browaru Żywiec, przez takie duże Ż

Browar w Żywcu powstał w 1856 roku z inicjatywy księcia cieszyńskiego i właściciela tzw. państwa żywieckiego Albrechta Fryderyka Habsburga. Obecnie należy do do holenderskiego koncernu Heineken i wchodzi w skład grupy piwowarskiej Grupa Żywiec. Jego produkt jest jednym z popularniejszych w Polsce, w czym znacznie pomogła organizacja cyklu koncertów Męskiego Grania, którego tegoroczna edycja jest 15. w historii. Poza Żywcem, w browarze Żywiec powstaje też złocisty trunek innych, znanych marek. 

W 2006 roku zostało uruchomione Muzeum Browaru Żywiec. Powstało w wykutych w skale piwnicach leżakowych z okazji 150-lecia jego istnienia. Naturalnie, jest to muzeum poświęcone historii tej marki, ale też historii regionu. Muzeum jest czynne od wtorku do niedzieli w godz. 10:00 – 18:00. Najlepiej wcześniej zarezerwować zwiedzanie muzeum na specjalnej stronie dedykowanej Muzeum Browaru Żywiec.

Tyskie Browary Książęce bez tajemnic. Tu szybko przejdziesz na Ty

Popularny browar bardzo często rywalizuje z tym z Żywca, ale na bardzo zdrowych zasadach i czasem przenikając się marketingowo. O tym, że złocisty napój z Tych zdobywa coraz większą popularność poza krajem, wiadomo też nie od dziś. Sama historia tyskiego trwa już ponad czterysta lat, bo też pierwsze zmianki pojawiły się w księdze dochodu w 1613 r. Oficjalnie jednak browar powstał w 1629 złotu. Jak można przeczytać na oficjalnej stronie: wtedy to zapisano w urbarzu, że w folwarku co tydzień można warzyć piwo, które przynosi „znaczną korzyść”. Założycielami i właścicielami browaru byli wolni panowie z rodu Promitzów. Potem browar praktycznie upadł, a po stu latach znowu powstał dzięki pszczyńskiemu księciu Janowi Henrykowi XI Hochbergowi, który uczynił browar wyjątkowym miejscem na mapie Europy. I w pewnym sensie jest nim taki do dziś, o czym możecie się sami przekonać, zwiedzając browar osobiście. 

Zwiedzanie browaru jest dostępne od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00 - 20:00. Są dwie trasy: 

  • Standardowa, gdzie zwiedzamy warzelnię, fermentację i browar, a która kosztuje 49 zł, a ulgowy 44 zł;
  • Rozszerzona, gdzie dodatkowo zwiedzamy zabytkowy browar wraz z butelkownią/puszkownią, a która kosztuje 59, a ulgowy 54 zł. 

Zwiedzanie najlepiej wcześniej zarezerwować poprzez stronę internetową browaru.

Browar Pinta młody trunkiem i wielki smakiem

To bardzo młody browar, który powstał w Wieprzu. Formalnie browar powstał w 2011 roku, choć pierwsze warzenie zaliczono już rok wcześniej. Do końca 2022 roku powstało tam ponad 400 różnych piw. Ideą powstania było krzewienie w Polsce kultury spożywania piwa i propagowanie różnorodności stylów piwnych. Po 11 latach działalności otwarto dla zwiedzających browary Pinta i Pinta Barrel Brewing, stając się tym samym jedną z atrakcji Beskidów. 

W tygodniu, od poniedziałku do czwartku, przyjmowane są zorganizowane grupy powyżej 10 osób. W piątek jest jeden termin zwiedzania, o godz. 12:30. W sobotę natomiast zwiedzanie indywidualne lub grupowe odbywa się w godz. 10:30 i 12:30. Rezerwacja poprzez stronę internetową browaru Pinta.  

Browar Zamkowy Racibórz: królestwo na wyciągnięcie ręki

Raciborski Browar Zamkowy posiada jedną z najstarszych tradycji warzenia piwa sięgającą początków XVI wieku. Jednak obecny budynek jest o wiele młodszy, bo powstał w XIX wieku, kiedy po pożarze wzniesiono w północno-zachodnim skrzydle dawnego zamku książąt raciborskich nowe zabudowania browarnicze. Co ciekawe, najstarsze pisemne wzmianki o browarnictwie w tym rejonie Śląska pochodzą już z 1293 i znajdują się w poradzie prawnej udzielonej na prośbę miasta przez radcę i ławników Świdnicy. Browar w swojej historii przechodził wiele zawirowań, w tym właścicielskich. Obecny właściciel - Jerzy Łazarczyk z Sosnowca, przejął go w 2003 roku i prowadzi do dziś. 

Browar można zwiedzać przez całe wakacje. Od lipca do września zwiedzanie odbywa się w każdą sobotę o godz. 11.30.Maksymalna grupa zwiedzających to 25 osób, Wejście kosztuje 30 zł. Bilety można kupić w Maszynowni, albo dokonać rezerwacji pod nr tel. 48 784 350 193 oraz poprzez [email protected].