Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia pałeczek salmonelli na skorupkach jajek. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek dwóch partii jaj określonych poniżej. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – ostrzega GIS.
Salmonella na jajkach – numer produktu
GIS wyjaśnia, że chodzi o produkt – Jaja L ściółkowe. Z datą minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23. Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334. Jajka pochodzą od producenta: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica.
Producent podjął działania mające na cele poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj.
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – dodaje sanepid.