Salmonella w truskawkach – GIS ostrzega przed konkretną partią produktu
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu salmonelli w mrożonych truskawkach. Ostrzeżenie dotyczy produktu, który dostępny jest w sieci popularnych sklepów Biedronka, a pochodzi z Egiptu.
- Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g
- Numer partii: 011/04/25
- Kraj pochodzenia: Egipt
- Data najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027
Producentem jest Handsman Food Sp. z o.o., a wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A.

i
Jakie jest ryzyko spożycia truskawek z salmonellą?
GIS ostrzega, że spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Według opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, szczególnie w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako dodatek do ciast, deserów, koktajli czy owsianek.
Ponadto, GIS zwraca uwagę, że obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.
Truskawki wycofywane ze sklepów Biedronka
GIS przekazał, że producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
GIS wyjaśnia:
Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić - informuje GIS.
Samozbiory truskawek na Śląsku
Co zrobić, jeśli masz truskawki z ostrzeżenia GIS?
GIS przypomina, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
GIS regularnie ostrzega
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. GIS podkreśla, że ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.