O jakim grzybie mowa? O Tricholoma matsutake, nazywanej w Polsce gąską sosnową. Inne nazwy to opieńka sosnowa, prośnianka sosnowa, matsutake, opieńka matsutake, ale i Święty Graal Grzybiarzy, ponieważ grzyby te występują niezwykle rzadko.
Ogromną popularnością cieszą się w Azji, gdzie przypisuje im się właściwości lecznicze. Mówi się, że grzyby te wzmacniają odporność, mają działanie przeciwutleniające i działają przeciwrakowo. W Japonii gąski sosnowe są uważane za tak drogocenne grzyby, że wręcza się je bliskim w wyjątkowych okazjach, jak na przykład ślub czy awans w pracy.
Gąska sosnowa - jak wygląda?
Jak możemy się dowiedzieć ze strony ekologia.pl, "młode owocniki gąski sosnowej mają kapelusz stożkowaty i gruby, o zawiniętych ku trzonowi brzegach barwy brązowej, podobnej do koloru niektórych borowików". Od spodu owocnika znajdują się drobne blaszki. Grzyb ten jest zwykle nagi, gładki w dotyku, a podczas mglistych i deszczowych dni staje się śliski. Nóżka jest sprężysta, brązowo-biała i zwęża się ku górze. Miąższ gąski sosnowej jest jędrny i ma mocny, charakterystyczny aromat cynamonu.
Zaleca się, by gąskę sosnową zbierali tylko doświadczeni grzybiarze, ponieważ można ją naprawdę łatwo pomylić z innymi gatunkami, np. borowikami, opieńkami oraz trującymi muchomorami Smitha (które na szczęście nie występują w Polsce).
Gąska sosnowa - gdzie występuje?
Gąska sosnowa występuje w różnych miejscach na świecie. Można ją spotkać w:
- Europie (Dania, Norwegia, Finlandia, Szwecja, Francja)
- Ameryce Północnej (USA - stan Hawaje)
- Azji (Japonia, Chiny)
Gąska sosnowa w Polsce
W Polsce występowanie gąski sosnowej po raz pierwszy odnotowano w 1921 roku w Gdańsku. Niestety, grzyb bardzo szybko znikł z lasów i sądzono, że po prostu wymarł. Aż tu nagle, po stu latach nieobecności, znów pojawił się w naszym kraju.
W wrześniu 2021 roku w gminie Zawoja, pewna grzybiarka trafiła na kilka okazów gąski sosnowej. Był to taki ewenement w środowisku grzybiarzy, że zabrane przez kobietę okazy kilka dni później trafiły nawet na specjalną wystawę w Żarach. Z kolei w 2022 roku obecność gąski sosnowej odnotowano w powiecie suskim w woj. małopolskim.
Gąska sosnowa - ile kosztuje?
Gąska sosnowa uchodzi za jeden z najcenniejszych i najdroższych grzybów na świecie. Na wysoką cenę wpływa kilka czynników. Przede wszystkim chodzi wyjątkowy smak i cynamonowy aromat grzyba, który utrzymuje się nawet po długim gotowaniu lub smażeniu grzyba.
Istotne jest również to, że gąski sosnowej nie da się wyhodować w sztucznych warunkach, tak jak np. pieczarek. Miłośnikom tego gatunku pozostaje jedynie szukać go w lasach. A to nie lada wyczyn, bowiem gąska sosnowa jest zagrożona wymarciem i występuje niezwykle rzadko.
No dobrze, to ile kosztuje gąska sosnowa? W Japonii za kilogram gąski sosnowej trzeba zapłacić nawet 2 tys. euro (ok. 9 tys. zł). Nieco taniej możemy znaleźć grzyby importowane z USA czy Kanady - kosztują od 100 do 500 dolarów za kilogram.
W Polsce występuje jeszcze inny gatunek grzyba, który jest niezwykle drogi. To smardz. Za kilogram suszonych smardzów można zapłacić nawet 2 tys. zł. Sęk w tym, że w naszym kraju smardze są objęte częściową ochroną i nie można ich zbierać.
Gąska sosnowa - zastosowanie
Gąskę sosnową można przyrządzić tak, jak każdego innego grzyba tj. podsmażyć i dodać do ulubionej potrawy. Najlepiej smakuje, dodany do zup, dań z ryżem czy jajek.