Kupiłeś ten popularny tatar? Natychmiast wyrzuć go do kosza! GIS wydał pilne ostrzeżenie

2025-10-24 10:25

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego produktu mięsnego. W popularnym tatarze wołowym wykryto obecność groźnych dla zdrowia bakterii. Spożycie zanieczyszczonego produktu grozi poważnym zatruciem pokarmowym. Sprawdź, czy nie masz w lodówce trefnej partii.

Kupiłeś ten popularny tatar? Natychmiast wyrzuć go do kosza! GIS wydał pilne ostrzeżenie

i

Autor: GIS, Freepik/ Materiały prasowe

Pilny alert GIS: Groźna bakteria w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu niebezpiecznych dla zdrowia bakterii w jednej z partii tatara wołowego, produkowanego przez Sokołów S.A. Badania laboratoryjne, przeprowadzone w ramach urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, potwierdziły obecność pałeczek okrężnicy produkujących toksynę Shiga, znanych jako STEC.

Spożycie produktu z tej partii wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia poważnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a w niektórych przypadkach może prowadzić do groźnych powikłań. Producent już rozpoczął procedurę wycofywania produktu z rynku.

Której partii produktu należy unikać?

Ostrzeżenie dotyczy konkretnej partii produktu, która trafiła do sprzedaży. Konsumenci, którzy w ostatnim czasie kupili tatar wołowy tej firmy, powinni dokładnie sprawdzić etykietę na opakowaniu. Zgodnie z komunikatem GIS, problem dotyczy produktu o następujących danych identyfikacyjnych:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 8525281202
  • Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
  • Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów (weterynaryjny numer identyfikacyjny WNI 12630215)

Jeśli posiadasz w domu produkt z wyżej wymienionej partii, pod żadnym pozorem go nie spożywaj.

Kupiłeś ten popularny tatar? Natychmiast wyrzuć go do kosza! GIS wydał pilne ostrzeżenie

i

Autor: GIS/ Materiały prasowe

Czym jest Escherichia coli STEC?

Bakterie Escherichia coli (w skrócie E. coli) naturalnie występują w jelitach ludzi i zwierząt, a większość ich szczepów jest nieszkodliwa. Jednak niektóre, jak szczepy STEC (Shiga-toxin-producing E. coli), wytwarzają silne toksyny, które mogą powodować poważne choroby. Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonej żywności, zwłaszcza surowego lub niedogotowanego mięsa, a także niepasteryzowanego mleka czy zanieczyszczonej wody.

Objawy zakażenia STEC pojawiają się zwykle do kilku dni od spożycia skażonego produktu. Należą do nich silne skurcze brzucha, wodnista lub krwawa biegunka, a czasem gorączka i wymioty. U niektórych osób, zwłaszcza małych dzieci i osób starszych, zakażenie może prowadzić do groźnego powikłania, który powoduje niewydolność nerek i może zagrażać życiu.

Sokołów wycofuje produkt. Co to oznacza dla klientów?

W odpowiedzi na wyniki kontroli firma Sokołów S.A. niezwłocznie podjęła działania i rozpoczęła procedurę wycofywania z obrotu całej partii produktu objętej ostrzeżeniem. Oznacza to, że produkt jest usuwany ze sklepowych półek oraz magazynów. Cały proces jest ściśle nadzorowany przez organy urzędowej kontroli żywności, które prowadzą również postępowanie wyjaśniające w celu ustalenia źródła zanieczyszczenia.

Zalecenia dla konsumentów: Co robić, a czego unikać?

Główny Inspektorat Sanitarny wydał jasne zalecenia dla konsumentów. Przede wszystkim nie należy spożywać tatara wołowego z partii o numerze 8525281202 i terminie przydatności do spożycia 24/10/2025. Produkt należy wyrzucić lub zwrócić do miejsca zakupu.

Jeżeli doszło do spożycia produktu z kwestionowanej partii i w ciągu kilku dni wystąpiły niepokojące objawy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Ważne jest, aby poinformować go o możliwości zatrucia pokarmowego spowodowanego bakteriami E. coli STEC.

Śląsk Radio ESKA Google News