Kawa z oliwą z oliwek w Starbucksie
Włochy nieodmiennie kojarzą się przede wszystkim z kawą i oliwkami. Picie kawy wiąże się z włoskim stylem życia, natomiast oliwki i oliwa rozsławiają ten kraj w całym świecie. Dopiero jednak trzeba było dyrektora generalnego Starbucksa, Howarda Schultza, który zdecydował się połączyć te dwa kulinarne smaki. I tak powstała Oleato, czyli kawa z oliwą z oliwek.
W tym tygodniu po raz pierwszy dostępna była w sieci kawiarni Starbucks w Mediolanie, gdzie na degustację zaproszono ludzi kultury i polityki. I w dodatku od razu zaserwowano aż pięć odmian kawy z dodatkiem oliwy.
Jak smakuje kawa z oliwkami ze Starbucksa?
Kawa z oliwą z oliwek, serwowana w Starbucksie ma specyficzny smak. Z całą pewnością jest intrygującym wyzwaniem dla koneserów i smakoszy kawy.
Słynny krytyk kulinarny Lortenzo Cresci z dziennika La Stampa pisząć o Oleato w Starbucksie, przyznał tej zimnemu naparowi ze złotą pianką 6,5 na 10 możliwych punktów i powiedział, że „ogólnie rzecz biorąc, można ją doceniać”. Caffè latte ocenił na 7, dodając że „mocnym smakiem pozostawia przyjemny posmak w ustach”. Docenił także smak pomarańczy, który dominował w mrożonym cortado Oleato, dając mu 6,5.
Kawa z oliwą w Polsce
Kawa z oliwą z oliwek po pierwszych zadowalających recenzjach kawoszy w Mediolanie będzie najszybciej dostępna we Włoszech. Następnie przyjedzie czas na prezentację w kawiarniach Starbucksa na Florydzie. Kiedy kawę Oleato będzie można wypić w Polsce? Tego jeszcze nie wiadomo. Nieznana jest także cena.
Wiadomo jednak, że Oleato wkrótce będzie promowana na całym świecie, jako unikatowy napój, dostępny jedynie w sieciach Starbucksa.