Jakie jest idealne ciasto na pierogi? Zobacz!

i

Autor: Iwona Świetlik

Świąteczne potrawy

Jakie jest idealne ciasto na pierogi? Sprawdzamy w zaprzyjaźnionej pierogarni. Na święta, jak znalazł!

2023-12-24 13:56

Pierogi to jedna z ulubionych potraw na wigilijnym stole - najczęściej przygotowywane z farszem z kapusty i grzybów, ale wedle gustu. Znaczenie ma z kolei sposób przygotowania ciasta. Zobacz, jak je zrobić, by zachwycić gości i zaskoczyć smakiem.

Lekkie i elastyczne - to takie przede wszystkim powinno być ciasto na pierogi, które będzie pasować do każdego farszu. To jedna z tych potraw wigilijnych na stole, która prędko znika, bo i nie ma chyba nikogo, kto jej nie lubi. 

Pierogi można zamówić praktycznie w każdej restauracji, ale wielu z nas na święta Bożego Narodzenia lepi je samodzielnie, czerpiąc z tego ogrom przyjemności. A choć czasochłonne, to nie jest to zajęcie zbyt skomplikowane. Cały szkopuł w tym, by perfekcyjnie wyrobić ciasto, a satysfakcja będzie gwarantowana!

Składniki na ciasto na 500 g mąki:

  • 500 g mąki, typ 500 
  • 2 jajka
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 bardzo płaska łyżka soli

Każdy jednak trochę inaczej to ciasto przygotowuje, a pierogarnie czy restauracje mają swoje receptury, których zdradzić nie mogą. Podpytaliśmy jednak o sposób wyrabiania ciasta. 

- Gorąca woda, mąka, olej, sól i wprawne ręce - ot cała filozofia. Ciasto musi być przede wszystkim miękkie, podatne, nie za twarde, bo będzie się źle kleiło, ale też nie za cienkie - wtedy pierogi mogą się rozgotować. Aby ciasto się udało potrzebny jest złoty środek - wyjaśnia Ella Baiuk z pierogarni w Piekarach Śląskich.

Najczęściej przygotowywane z farszem z kapusty i grzybów, ale to zależy od tego, jakie preferencje mają nasi goście i domownicy. Warto wiedzieć o tym, że tradycyjne pierogi wigilijne to także inne rozwiązania. Niekiedy farsz składa się z samych grzybów, bywa z maku, a także na słodko z twarogu i cukru z dodatkiem cynamonu. 

W pierogarni, do której zawitaliśmy zobaczyliśmy farsz także m.in. ze szpinakiem i orzechami nerkowca, z kaszą bulgur i suszonym pomidorem, z kaszą i boczkiem, góralskie (oscypek i żurawina). Są też z jabłkiem i cynamonem. 

Pierogi możemy podawać na świąteczny stół ze śmietaną, niewielką ilością masła lub podsmażoną cebulką. Przygotowane wcześniej specjalnie na wigilię możemy zamrozić, ale warto pamiętać by były wtedy nieugotowane.

QUIZ. Czy pamiętasz przysmaki PRL-u?

Pytanie 1 z 12
Ciastko, które wzięło nazwę od trasy w Warszawie to?