IKEA przygotowała nowego hot doga. Wegański, ale smakuje jak mięso
IKEA od lat znana jest - poza standardową oferty wyposażenia domów, z dwóch rzeczy - klopsików i hot-dogów. I nawet nie o walory smakowe chodzi, a o ceny. To jedne z najtańszych dań dostępnych w jakichkolwiek restauracjach w Polsce. To oferta, która często przyciąga nowych klientów, dlatego IKEA zdecydowała się opracować jedno ze swoich dań na nowo. Chodzi o hot doga wegetariańskiego. Produkt ma być o wiele smaczniejszy, mieć charakterystyczny smak kiełbaski i dawać doznania sensoryczne, jak przy jedzeniu mięsa. Skąd taki pomysł?
Chcemy oferować więcej roślinnych alternatyw o mniejszym wpływie na klimat. Wybór żywności pochodzenia roślinnego często ma mniejszy wpływ na ślad klimatyczny, niż żywność pochodzenia zwierzęcego - mówi Helene von Reis, Food Manager w szwedzkiej IKEA cytowana przez portal dlahandlu.pl
Roślinny hot dog ma smakiem przypominać mięso. Znamy skład
W czasie opracowywania nowego hot doga wyzwaniem było stworzenie tego popularnego dania w takiej konsystencji, aby jak najbardziej przypominał klasycznego hot doga. Mięso w takim hot dogu pochodzenia zwierzęcego zwykle jest otoczone specjalną otoczką, która przy rozgryzaniu daje specyficzne doznania trudne do odwzorowania w hot dogu wegetariańskim. Jak przekonuje szwedzka firma - w nowej recepturze miało im się to udać.
A z czego składa się nowy hot dog? Zawiera białko ryżowe, jabłko, cebulę, sól i pieprz. Co najważniejsze, choć to hot dog wegetariański, w smaku ma mieć charakterystyczny smak kiełbasy.
Hot-dog roślinny wszedł do oferty restauracyjnej w Ikei 18 lipca. Kosztuje 3 zł.
Inne nowości w bistro IKEA. Roślinna nowość o smaku... wołowiny
IKEA wraz wprowadzeniem roślinnego hot doga poszerzyła wegańską ofertę w swoim bistro. Pojawiła się tam wegańska sałatka z wegańskimi kawałkami o smaku wołowiny, z kaparami, jajkiem i gotowanymi ziemniakami. Sałatka będzie jednak tylko dostępna w okresie letnim, do końca września 2023 roku.