GIS alarmuje: Wykryto gluten w batonach bezglutenowych!
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał pilne ostrzeżenie dotyczące wycofania z obrotu konkretnych partii batonów bezglutenowych marki BioTechUSA. Informacja o nieprawidłowościach wpłynęła do GIS poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Badania wykazały obecność glutenu w produktach, które deklarowane są jako bezglutenowe.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – podkreśla GIS.
Które batony wycofywane są ze sprzedaży? Sprawdź numery partii
Główny Inspektorat Sanitarny podał numery partii batonów bezglutenowych, w których wykryto gluten. Oto lista:
- "Protein Bar 70 g pisztácia", 1284729, 10.01.2026
- "Protein Bar 70 g banana", 1281206, 10.01.2026
- "Choco Pro 50 g double chocolate", 1287587, 27.01.2026
- "Protein Dessert Bar 50 g Crunchy Caramel", 1287588, 27.01.2026
- "Protein Dessert Bar 50 g Black Biscuit", 1287589, 23.01.2026
- "Choco Pro 50 g double chocolate", 1289075, 28.02.2026
- "Protein Dessert Bar 50 g Coconut Dream", 1287583, 21.02.2026
- "Choco Pro 50 g salted caramel", 1281203, 21.02.2026
- "Protein Bar 70 g double chocolate", 1287586, 23.01.2026
- "Protein Dessert Bar 50 g Triple Chocolate", 1286616, 28.02.2026
- "Protein Bar 70g salted caramel", 1289078, 12.03.2026
- "Protein Bar 70g banana", 1289079, 12.03.2026
- "Protein Bar 70g coconut-vanilla 16/box", 1290265, 05.03.2026
Jeśli posiadasz którykolwiek z wymienionych batonów, sprawdź numer partii i datę minimalnej trwałości. W przypadku zgodności z wycofywanymi partiami, nie spożywaj produktu! - przestrzega GIS.
GIS zapewnia, że proces wycofywania kwestionowanych produktów jest na bieżąco monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadku posiadania batonów z wycofywanych partii, zaleca się zwrot produktu do sklepu lub kontakt z producentem.
