Armeriter

Armeriter

Armeriter wywodzi się ze śląskiej tradycji, kiedy matki - pry mocno ograniczonej dostępności produktów spożywczych, dosłownie niczego nie marnowały. W ten sposób nie zmarnowały się ani czerstwe bułki, ani tym bardziej czerstwy chleb i powstawały śląskie tosty na słodko. Sposób przygotowania jest zawsze trochę inny - w zależności od upodobań, ale opiera się na dwóch składnikach - szklance mleka oraz jajkach. Suche bułki były maczane w mleku i smażone na maśle. Potem posypywało się to cukrem i tak podawało na śniadanie. Oczywiście to podstawowy przepis. Bo można to podawać z owocami, dżemem, jogurtem czy nawet nutellą. Do mleka można dodać też jajko. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Brateringi

Brateringi

Brateringi to tak naprawdę nic innego, jak zielone śledzie w zalewie octowej. W tym daniu kluczowe jest przygotowanie śledzia i opieczenie go na patelni. Przepis i wykonanie tego dania kuchni śląskiej znajdziecie na kanale YouTube Mirka Szołtysika.

Autor: wikipedia, Creative Commons
Rozwiń
Breja

Breja

Znana też pod nazwą moczka. Moczka najogólniej mówiąc jest słodką masą na bazie okruchów piernika, który jest moczony i gotowany. I stąd ta niezwykła nazwa. Konsystencję wyznacza indywidualny styl kuchni w każdym domu. Może być gęsta jak marmolada, ale może być też bardziej wodnista jak przecier. Zawiera kawałki orzechów, migdałów, ugotowanych owoców suszonych oraz innych bakalii. Wbrew pozorom do prawdziwej moczki nigdy nie dodaje się czekolady, ale można dodać kilka łyżeczek kakao.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żurek żeniaty

Żurek żeniaty

Wszyscy znamy żurek i żur śląski. Te dwa dania różną się stopniem kwaśności. Śląski zawsze jest kwaśniejszy od tego tradycyjnego, polskiego. No ale jest jeszcze żurek żeniaty. Też wywodzi się z Górnego Śląska, ale jedzą go tak naprawdę wszyscy Polacy. 

- Tradycyjny żur na Śląsku przyrządzano zawsze z dobrą tzw. „mięsną wkładką” – z boczkiem lub z kiełbasą, w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Mieszkańcy regionu tak podaną potrawę nazywali żurem żyniatym/żeniatym (ożenionym, bogatym) „(…) taki żur z jednego garnka to żur żyniaty, bo oba składniki „ożeniono”, wkładając je do wspólnego garca - wyjaśnił Mirek Szołtysik w książce „Kuchnia Śląska. Jodło, historia, kultura, gwara”, Rybnik 2003 r., str. 9. 

A jaki jest przepis? "Do 3 litrów wody wkładamy 500 gram białej kiełbasy, gotujemy do miękkości, dodajemy listek laurowy i przesmażoną na tłuszczu drobno posiekaną cebulę, wlewamy 4 szklanki zakwas" - czytamy w książce  „Kuchnia polska, potrawy regionalne”, H. Szymanderskiej.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gumiklyjzy

Gumiklyjzy

Ta zabawnie brzmiąca nazwa to nic innego, jak kluski śląskie, które są znane praktycznie w każdym zakątku polski jako m.in. kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Hauskyjza

Hauskyjza

Jak to określił znany, śląski influencer - to śląska klasyka serowa o zapachu starych skarpet. Przygotowuje się ze spleśniałego sera twarogowego. Przepis na niego podany na stronie produkty-tradycyjne.pl brzmi tak:

"Biały ser (twaróg) rozkruszyć w misce, posypać solą i kminkiem, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na kilka dni do ciepłego miejsca (najlepiej nasłonecznionego).

Kiedy ser będzie się rozlewać i ciągnąć (woskować, po 4-6 dniach), pojawi się woda - trzeba ją odlać. Następnie należy rozpuścić na patelni masło, dodać ser i smażyć (podgrzewać) na małym ogniu.

Kiedy ser całkowicie się rozpłynie wlać 2 rozkłócone żółtka, trochę pieprzu, wymieszać całość. Nie gotować - może się zwarzyć, tylko podgrzewać. Podczas podgrzewania zmienia się zapach. Doprawić do smaku solą. Na koniec wlać do miski, odstawić do ostygnięcia i ser jest gotowy do spożycia. Podawać z pieczywem."

Autor: YouTube/Niklaus Pieron, Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Hekele

Hekele

To tak zwana sałatka śledziowa. Przygotowuje się ją na zimno z solonych filetów śledziowych, jajek na twardo, ogórków kiszonych oraz cebuli. Całość kroi się na drobno i przyprawia pieprzem oraz musztardą i miesza. Hekele podaje się najczęściej z pieczywem. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Karminadle

Karminadle

Mówi się też o nich "karbinadle" a nawet "kardinadle". Pod tą nazwą kryją się kotlety mielone, czyli smażone w głębokim tłuszczu kulki z mielonego mięsa, koniecznie wieprzowego. Co ciekawe, w przeszłości podawanie karminadli w śląskim domu zdarzało się od święta. Z czasem jednak wszedł do domowego menu jako tradycyjny, niedzielny obiad. 

Autor: Wikipedia, Materiały prasowe
Rozwiń
Kreple

Kreple

Kreple, czyli pączki. Ot cała tajemnica. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Panszkraut

Panszkraut

Albo ciapkapusta. Przygotowuje się je z puree ziemniaczanego oraz kapusty kiszonej. Potrawa ta zwykle podawana jest z mięsem. Inne, znane nazwy, to: ciaperkrałt, ciaprówa, pańczkrałt, ciamkrałt lub panczkrałt, klaplastra czy ćpocha. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Szpajza

Szpajza

Tradycyjny deser najczęściej serwowany przy okazji śląskiego wesela, ale który bywał też podawany po obiedzie, w czasie ważnych uroczystości rodzinnych, jak pierwsza komunia, jubileusze czy przy okazji np. zbliżających się świąt Wielkanocnych. 

No ale co to ta Szpajza właściwie jest? Można o nim powiedzieć, że to dość specyficzny rodzaj musu lub pianki, którą przyrządza się z jajek, cukru i żelatyny. Skojarzenie z koglem-moglem jest tu właściwie, jednak finalnie szpajza ma zupełnie inną konsystencję oraz smak, który można wzbogacać dodając m.in. sok, skórkę z cytryny albo pomarańczy, kakao czy np. sok malinowy. Podaje się ją zawsze na zimno z dodatkiem wiórków kokosu, czekolady czy owoców. Na górę można też dać bitą śmietanę. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Zista

Zista

Pod tą niezwykłą nazwą kryje się... babka piaskowa. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Żymlok

Żymlok

Żymlok to tradycyjna śląska kaszanka składająca się z mieszanki krwi wieprzowej, bułek, mielonych podrobów wieprzowych, cebuli, przypraw i przypraw nadziewanych do jelit. Mięso mielone gotuje się w bulionie mięsnym, a bułki moczy się w tym samym bulionie, a następnie łączy i dodaje do jelit. 

Warto dodać, że Żymlok jest uznawany za jedną z najbardziej obrzydliwych potraw na świecie. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Armeriter

Armeriter wywodzi się ze śląskiej tradycji, kiedy matki - pry mocno ograniczonej dostępności produktów spożywczych, dosłownie niczego nie marnowały. W ten sposób nie zmarnowały się ani czerstwe bułki, ani tym bardziej czerstwy chleb i powstawały śląskie tosty na słodko. Sposób przygotowania jest zawsze trochę inny - w zależności od upodobań, ale opiera się na dwóch składnikach - szklance mleka oraz jajkach. Suche bułki były maczane w mleku i smażone na maśle. Potem posypywało się to cukrem i tak podawało na śniadanie. Oczywiście to podstawowy przepis. Bo można to podawać z owocami, dżemem, jogurtem czy nawet nutellą. Do mleka można dodać też jajko. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Bratheringi - śląska potrawa
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Gumiklyjzy, karminadle, zista. Wyjaśniamy, co oznaczają te nazwy w kuchni śląskiej
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email
Reklama
Zamknij