Na stronie Śląskiej Organizacji Turystycznej trudno znaleźć wzmiankę o tym, że food truck ze śląską kuchnią zadebiutował na świątecznym jarmarku na Nikiszu. Ale my pamiętamy - niedawno pisaliśmy o inicjatywie "śląskiej kuchni na kółkach".
Tego dnia gęsto sypał śnieg i było bardzo zimno. Ale mimo tego, że warunki były niesprzyjające, akcja ostatecznie okazała się sukcesem.
- Pamiętam, że pogoda była wtedy fatalna, ale pierwsze pytanie jakie padło to: czy mają państwo roladę? - mówi Agnieszka Czachura-Łach ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Rolada z kluskami i modrą kapustą najpopularniejszym daniem
I to właśnie rolada wraz z kluskami i modrą kapustą cieszy się największą popularnością wśród klientów. Poza tym w menu food-trucka znajdziemy szałot, hekele, żur żeniaty, karminadle z ciapkapustą, żeberka z ciapkapustą, krupniok, żymlok, kołocz oraz kopa.
Śląska Organizacja Turystyczna, pomysłodawca całej inicjatywy, planuje wprowadzać na listę dania sezonowe.
- Po Katowicach odwiedziliśmy Wisłę, gdzie oferowaliśmy makówki, które bardzo zasmakowały naszym gościom. Poza tym była też zupa grzybowa - opowiada Agnieszka Czachura-Łach.
Za gotowanie w food trucku odpowiadają kucharze z Restauracji Zacisze, która należy do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Po pierwszych sukcesach w województwie śląskim charakterystyczny, jaskrawo-pomarańczowy pojazd wyruszy w Polskę na podbój serc i podniebień.
Śląski food truck planuje trasę po Polsce. Gdzie go spotkamy?
- Na pewno będziemy dostępni podczas imprez turystycznych, ponieważ food truck jest elementem promocji regionalnej. Pojawimy się na targach turystycznych w Szczecinie, planujemy wyjazd na Mazury w sierpniu. Poza tym będziemy też obecni na największych imprezach w regionie, takich jak Tauron Nowa Muzyka czy Off Festival. Słowem: wszędzie, gdzie znajdą się smakosze kuchni regionalnej - zapowiada Agnieszka Czachura-Łach.
Gdzie w najbliższym czasie możemy się spodziewać jaskrawo-pomarańczowego wozu? 5 lutego fani śląskiej kuchni będą mieli szansę pokosztować regionalnych pyszności przy okazji Pucharu Reksia w Bielsku-Białej. Kilka dni później, bo w weekend 10-12 lutego food truck będzie obecny podczas zawodów Intel Extreme Masters w katowickim Spodku.