Z mapy Katowic znika kolejny lokal. Kozaczki Bistro kończą działalność przy ul. Chorzowskiej
Czarne chmury nadciągnęły nad katowicką gastronomię. Tylko w czerwcu z kulinarnej mapy Katowic zniknęły cztery lokale.
Pierwszy padł Burneika Burger, po niecałych czterech miesiącach od hucznego otwarcia. Oficjalnej przyczyny zamknięcia nie podano, ale wpływ na decyzję mogła mieć m.in. niekorzysta lokalizacja i słabe oceny gości restauracji.
Tydzień temu o zakończeniu działalności poinformowała Cukiernia Adam Mrozek. Właściciele lokalu nie byli w stanie nadążyć za rosnącymi kosztami prowadzenia działalności. Firma działała w Katowicach od 87 lat.
Zaledwie dwa dni później lokalne media obiegła informacja o zamknięciu bistra Ważne Miejsce & Tajemnica Ciemności. W tym przypadku właściciele nie podali dokładnej przyczyny, ograniczyli się jedynie do komentarza: "Tym razem nie mamy już dobrych prognoz na przyszłość".
Zła passa dosięgnęła również Kozaczki Bistro. W niedzielę 25 czerwca właściciele poinformowali o zakończeniu działalności przy ul. Chorzowskiej 7. Lokal został otwarty jesienią zeszłego roku, co oznacza, że nie wytrzymał nawet roku.
Zamyka się Kozaczki Bistro. Można było tu zjeść dania kuchni wschodniej
Kozaczki Bistro działał przy ul. Chorzowskiej 7 w katowickiej dzielnicy Dąb. Serwowano tutaj dania kuchni wschodniej. W menu były m.in. gołąbki, gulasz, pielmieni, pizzę kozacką i czebureki.
Strasznie nam szkoda, ale niestety nie możemy podjąć innej decyzji. W obecnym kształcie nasz mały biznes nie funkcjonuje w satysfakcjonujący sposób - wyjaśnili właściciele Kozaczki Bistro w mediach społecznościowych.
Restauracja będzie przyjmowała gości jeszcze przez kilka najbliższych dni. Później lokal zostanie zamknięty, co jednak nie oznacza, że wschodnia kuchnia zniknie bezpowrotnie. Kozaczki Bistro nadal będą prowadzić ofertę cateringową i planują przenieść się do małego punktu gastronomicznego w Ligocie. Szczegóły zostaną podane wkrótce.
Z kolei lokal przy ul. Chorzowskiej 7 ma przejąć nowy właściciel, który planuje otworzyć tam własną gastronomię.