Śląskie smaki Wielkanocy, czyli co musi być na stole
W każdym śląskim domu trwają przygotowania do Wielkanocy. Sprzątamy, malujemy pisanki z dziećmi, no i oczywiście gotujemy. Bo przecież trzeba postawić na stole coś dobrego dla rodziny i przyjaciół.
Każdy region ma własne zwyczaje wielkanocne. Nie inaczej jest na Śląsku, gdzie wielkanocny stół wygląda nieco inaczej. Ale jedno jest pewne - śląskie potrawy są równie pyszne, o ile nie pyszniejsze niż w innych zakątkach Polski. Sporo z nich ma też wymiar symboliczny. Przykładowo jajko oznacza nowe życie, wędliny to bogactwo i zdrowie, baranek to dobro, co wygrało ze złem, a chleb to ciało Pana Jezusa.
Jajca, babka, żur i... szołdra?
Na śląskie śniadanie wielkanocne musi być jajco faszerowane, szynka, co pachnie dymem, no i pasztet, najlepiej taki domowy. Na obiad je się żur z białą kiełbasą albo barszcz biały, a na deser podawana jest strucla z makiem, babka drożdżowa albo mazurek. Oczywiście wszystkie wypieki powinny być domowe, a najlepiej smakuję te, które zrobi babcia albo mama.
Ale to nie wszystko! Ślązacy mają na stole jeszcze więcej pyszności. W naszej galerii zdjęć znajdziecie najpopularniejsze śląskie potrawy. Znacie je wszystkie? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować!
