Potrawy wielkanocne na Śląsku

i

Autor: Pixabay, Pixabay.com Tradycje kulinarne na Śląsku w Wielkanoc

Wielkanoc

Co jemy na Wielkanoc? TOP 15 śląskich smakołyków, że aż ślinka cieknie!

2025-04-19 0:22

W całym domu pachnie babką i mazurkiem, a jajka faszerowane i wędliny aż się proszą, żeby je zjeść... No i w końcu nadchodzi ten moment - Wielka Niedziela. Wtedy wreszcie siadamy do stołu i wcinamy wszystko, czego dusza zapragnie. Każdy region ma jednak swoje kulinarne zwyczaje. Co znajdziemy na wielkanocnym stole na Śląsku? Sprawdźcie w naszym artykule.

Śląskie smaki Wielkanocy, czyli co musi być na stole

W każdym śląskim domu trwają przygotowania do Wielkanocy. Sprzątamy, malujemy pisanki z dziećmi, no i oczywiście gotujemy. Bo przecież trzeba postawić na stole coś dobrego dla rodziny i przyjaciół. 

Każdy region ma własne zwyczaje wielkanocne. Nie inaczej jest na Śląsku, gdzie wielkanocny stół wygląda nieco inaczej. Ale jedno jest pewne - śląskie potrawy są równie pyszne, o ile nie pyszniejsze niż w innych zakątkach Polski. Sporo z nich ma też wymiar symboliczny. Przykładowo jajko oznacza nowe życie, wędliny to bogactwo i zdrowie, baranek to dobro, co wygrało ze złem, a chleb to ciało Pana Jezusa.

Jajca, babka, żur i... szołdra?

Na śląskie śniadanie wielkanocne musi być jajco faszerowane, szynka, co pachnie dymem, no i pasztet, najlepiej taki domowy. Na obiad je się żur z białą kiełbasą albo barszcz biały, a na deser podawana jest strucla z makiem, babka drożdżowa albo mazurek. Oczywiście wszystkie wypieki powinny być domowe, a najlepiej smakuję te, które zrobi babcia albo mama. 

Ale to nie wszystko! Ślązacy mają na stole jeszcze więcej pyszności. W naszej galerii zdjęć znajdziecie  najpopularniejsze śląskie potrawy. Znacie je wszystkie? Jak nie, to koniecznie musicie spróbować! 

Śląsk Radio ESKA Google News