Wiadomości

Akcja "Kulinarny Ogień" na rzecz chorych dzieci ze "Świetlikowa". Każda pomoc się przyda

Kucharze z całej Polski będą gotować i grillować, a wszystko to z myślą o chorych dzieciach. W Tychach odbędzie się charytatywna akcja "Kulinarny Ogień", podczas której zbierane będą środki na rzecz Fundacji Śląskie Hospicjum Dla Dzieci "Świetlikowo".

Wielki "Kulinarny Ogień" zapłonie po raz piąty

W niedzielę 29 września na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach odbędzie się kolejna edycja akcji charytatywnej "Kulinarny Ogień". Tym razem kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i wolontariusze będą zbierać pieniądze na rzecz Fundacji Śląskie Hospicjum Dla Dzieci "Świetlikowo", w którym opieką otacza się nieuleczalnie chore dzieci i ich rodziny.

Jest to już piąta edycja akcji łączącej pasjonatów gotowania i niesienia pomocy potrzebującym. We wrześniu do Tychów przyjadą szefowie kuchni z całej Polski. Podadzą nie tylko dania grillowe, ale również dania kuchni regionalnej ze swoich regionów. Akcja rozpocznie się w samo południe i potrwa do godziny 22:00.

- Mamy już załogi, które umawiają się ze sobą na lepienie pierogów, smażenie frytek, kto potrzyma wiosło przy ogromnej patelni, a kto namiesza w kociołku (...). Branża sama wymyśla zabawy i rywalizacje, żeby uatrakcyjnić imprezę. Na nudę nie można narzekać - powiedziały współorganizatorki i pomysłodawczynie Kulinarnego Ognia, tyszanki Beata Szymula i Marta Witek

Uczestnicy akcji mogą również liczyć na dodatkowe atrakcje w formie pokazów oraz animacji i zabaw dla dzieci.

W poprzednich edycjach akcję wspierało od kilkudziesięciu do nawet kilkuset specjalistów z branży gastronomicznej oraz innych, którzy gotowi są nieść pomoc potrzebującym.

- W tym roku chcielibyśmy pobić rekord, gromadząc jak najwięcej profesjonalistów, aby wspomóc "Świetlikowo". Ale oprócz rąk do pracy, potrzebujemy także wsparcia w postaci produktów spożywczych, z których kucharze przygotują dania - powiedziała Beata Szymula. - Każda forma pomocy jest dla nas niezwykle ważna, dzięki darczyńcom możemy zorganizować wydarzenie. Chciałam też dodać, że wszyscy gotujący pracują w tym dniu charytatywnie - podkreśla.

Lista potrzebnych produktów do akcji "Kulinarny Ogień 2024"

Produkty żywnościowe:

  • Mięsa (wołowina, wieprzowina, drób)
  • wędliny, kiełbasy , parówki, kabanosy
  • Sery (różne rodzaje)
  • Oleje (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy)
  • Pieczywo (chleb, bułki, bagietki)
  • Mrożonki (warzywa, owoce, gotowe produkty)
  • Przyprawy (sól, pieprz, papryka, zioła)
  • Sosy (pomidorowy, sojowy, majonez, ketchup)
  • Nabiał (mleko, jogurty, śmietana)
  • Warzywa (ziemniaki, marchew, cebula, pomidory, sałata, papryka)

Chemia i środki czystości:

  • Środki czystości (płyny do mycia naczyń, płyny do dezynfekcji)
  • Worki na śmieci (różne rozmiary)
  • Rękawiczki (jednorazowe, lateksowe)
  • Węgiel do kuchni polowej
  • Tacki i bulionówki jednorazowe
  • Sztućce jednorazowe (widelce, noże, łyżki)

Vouchery i gifty na licytacje:

  • Vouchery na kolacje w restauracjach
  • Vouchery na kursy kulinarne
  • Vouchery na usługi cateringowe
  • Produkty spożywcze premium (wykwintne sery, wędliny, oliwy)
  • Zestawy do gotowania (garnki, patelnie, noże kuchenne)
  • Książki kucharskie z autografami znanych szefów kuchni
  • Akcesoria kuchenne (deski do krojenia, miarki, szpatułki)
  • Produkty regionalne (miód, konfitury, przetwory)
  • Wyroby rękodzielnicze (ceramika, ozdoby).

Konkurs kulinarny dla uczniów

W ramach "Kulinarnego Ognia" odbędzie się również konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych. Konkurs odbędzie się 28 września na terenie "Browarnika", czyli Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Uczniowie przygotują dania inspirowane sztuką Pabla Picassa.

- Wierzymy w inwencję twórczą uczniów, którzy już nie raz nas zaskoczyli swoją kreatywnością i podejściem do tematu sztuki wysokiej i sztuki kulinarnej. Zapowiada się zacięta rywalizacja. Jury już ostrzy zęby i widelce - podkreśliła Beta Szymula.

Jesteś tym, co jesz - sprawdź czy dobrze odżywiasz mózg

Pytanie 1 z 10
Probiotyki to: