Wielki "Kulinarny Ogień" zapłonie po raz piąty
W niedzielę 29 września na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach odbędzie się kolejna edycja akcji charytatywnej "Kulinarny Ogień". Tym razem kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i wolontariusze będą zbierać pieniądze na rzecz Fundacji Śląskie Hospicjum Dla Dzieci "Świetlikowo", w którym opieką otacza się nieuleczalnie chore dzieci i ich rodziny.
Jest to już piąta edycja akcji łączącej pasjonatów gotowania i niesienia pomocy potrzebującym. We wrześniu do Tychów przyjadą szefowie kuchni z całej Polski. Podadzą nie tylko dania grillowe, ale również dania kuchni regionalnej ze swoich regionów. Akcja rozpocznie się w samo południe i potrwa do godziny 22:00.
- Mamy już załogi, które umawiają się ze sobą na lepienie pierogów, smażenie frytek, kto potrzyma wiosło przy ogromnej patelni, a kto namiesza w kociołku (...). Branża sama wymyśla zabawy i rywalizacje, żeby uatrakcyjnić imprezę. Na nudę nie można narzekać - powiedziały współorganizatorki i pomysłodawczynie Kulinarnego Ognia, tyszanki Beata Szymula i Marta Witek
Uczestnicy akcji mogą również liczyć na dodatkowe atrakcje w formie pokazów oraz animacji i zabaw dla dzieci.
W poprzednich edycjach akcję wspierało od kilkudziesięciu do nawet kilkuset specjalistów z branży gastronomicznej oraz innych, którzy gotowi są nieść pomoc potrzebującym.
- W tym roku chcielibyśmy pobić rekord, gromadząc jak najwięcej profesjonalistów, aby wspomóc "Świetlikowo". Ale oprócz rąk do pracy, potrzebujemy także wsparcia w postaci produktów spożywczych, z których kucharze przygotują dania - powiedziała Beata Szymula. - Każda forma pomocy jest dla nas niezwykle ważna, dzięki darczyńcom możemy zorganizować wydarzenie. Chciałam też dodać, że wszyscy gotujący pracują w tym dniu charytatywnie - podkreśla.
Lista potrzebnych produktów do akcji "Kulinarny Ogień 2024"
Produkty żywnościowe:
- Mięsa (wołowina, wieprzowina, drób)
- wędliny, kiełbasy , parówki, kabanosy
- Sery (różne rodzaje)
- Oleje (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy)
- Pieczywo (chleb, bułki, bagietki)
- Mrożonki (warzywa, owoce, gotowe produkty)
- Przyprawy (sól, pieprz, papryka, zioła)
- Sosy (pomidorowy, sojowy, majonez, ketchup)
- Nabiał (mleko, jogurty, śmietana)
- Warzywa (ziemniaki, marchew, cebula, pomidory, sałata, papryka)
Chemia i środki czystości:
- Środki czystości (płyny do mycia naczyń, płyny do dezynfekcji)
- Worki na śmieci (różne rozmiary)
- Rękawiczki (jednorazowe, lateksowe)
- Węgiel do kuchni polowej
- Tacki i bulionówki jednorazowe
- Sztućce jednorazowe (widelce, noże, łyżki)
Vouchery i gifty na licytacje:
- Vouchery na kolacje w restauracjach
- Vouchery na kursy kulinarne
- Vouchery na usługi cateringowe
- Produkty spożywcze premium (wykwintne sery, wędliny, oliwy)
- Zestawy do gotowania (garnki, patelnie, noże kuchenne)
- Książki kucharskie z autografami znanych szefów kuchni
- Akcesoria kuchenne (deski do krojenia, miarki, szpatułki)
- Produkty regionalne (miód, konfitury, przetwory)
- Wyroby rękodzielnicze (ceramika, ozdoby).
Konkurs kulinarny dla uczniów
W ramach "Kulinarnego Ognia" odbędzie się również konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych. Konkurs odbędzie się 28 września na terenie "Browarnika", czyli Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Uczniowie przygotują dania inspirowane sztuką Pabla Picassa.
- Wierzymy w inwencję twórczą uczniów, którzy już nie raz nas zaskoczyli swoją kreatywnością i podejściem do tematu sztuki wysokiej i sztuki kulinarnej. Zapowiada się zacięta rywalizacja. Jury już ostrzy zęby i widelce - podkreśliła Beta Szymula.