Turystyka

Tu serwują najlepsze śląskie rolady z kluskami i modrą kapustą. Mieszkańcy wybrali miejsca

Śląskie rolady z kluskami i modrą kapustą to kwintesencja śląskiej kuchni. Danie mięsne podawane było zwykle tylko w święta i niedzielę. Jest tak pyszne, że obecnie jest obowiązkowym punktem każdej szanującej się restauracji w województwie śląskim. Pochodzi ze Śląska, ale zamówimy je także w Zagłębiu i na Podbeskidziu. Gdzie zjeść najsmaczniejsze śląskie rolady? Mieszkańcy wskazali te miejsca.

Rolada z kluskami i modrą kapustą to regionalna potrawa kuchni śląskiej. O niepowtarzalnym smaku decyduje rodzaj zrolowanego mięsa oraz tego, co znajdziemy w środku. Mięso wołowe lub wieprzowe musi być dobrze rozbite, ale tak, aby dało się zrolować. Farsz to tajemnica każdej gospodyni i szefa kuchni. Z całą pewnością powinien się tam znaleźć ogórek, cebula i boczek wędzony lub kiełbasa. Proporcje, sposób mielenia lub szatkowania zależą od upodobania gości.

Ważne, aby pamiętać, że przed zrolowaniem mięso powinno być posmarowane musztardą i dobrze przyprawione solą i pieprzem. Nieodłącznym dodatkiem są kluski śląskie z dziurką, modro kapusta (czerwona kapusta) i oczywiście zawiesisty sos.

Właśnie w ten sposób przyrządzają to śląskie danie w najlepszych restauracjach województwa śląskiego od Tarnowskich Gór przez Katowice do Bielska-Białej i Cieszyna.

Najlepsze śląskie rolady z kluskami i modrą kapustą. Mieszkańcy wybrali miejsca

W galerii zdjęć poniżej sprawdzicie, gdzie warto wybrać się na najlepsze rolady z kluskami na Śląsku.

Jak się mówi kocham Cię po śląsku? QUIZ Śląski słownik miłosny

Pytanie 1 z 14
Jak się mówi po śląsku kocham Cię