Szpital w Częstochowie oferuje dobre posiłki pacjentom

i

Autor: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie

Wiadomości

Szpital w Częstochowie oferuje dobre posiłki pacjentom. Pełny jadłopis opracował dietetyk

2023-11-21 12:57

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie przystąpił do programu "Dobry posiłek w szpitalu". Są one przygotowywane dla pacjentów według jadłospisu opracowanego przez dietetyka. Częstochowska placówka na swojej stronie internetowej będzie na bieżąco publikowała szczegółowy jadłopis.

Szpital w Częstochowie dobrze karmi pacjentów. I są na to dowody

18 listopada Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie przystąpił oficjalnie do pilotażowego programu "Dobry posiłek w szpitalu", za który odpowiada Ministerstwo Zdrowia. Ma on na celu poprawę jakości żywienia w szpitalach.

– Codziennie na naszej stronie internetowej (www.szpitalparkitka.com.pl) będziemy publikować zdjęcie przedstawiające co najmniej dwa posiłki z najczęstszych posiłków w ciągu dnia, wraz z odnośnikiem do pozycji jadłospisu. Sam jadłospis zostanie również zamieszczony na stronie internetowej – czytamy w komunikacie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie. 

To wszystko można znaleźć w zakładce "Program Dobry Posiłek". 

Należy także nadmienić, że posiłki dla pacjentów w częstochowskim szpitalu są przygotowywane według jadłospisu, który opracował dietetyk. 

Oto przykłady posiłków, które otrzymali pacjenci: 

Szpital w Częstochowie oferuje dobre posiłki pacjentom

i

Autor: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie

Przyjrzymy się także przykładowym posiłkom, które oferuje danego dnia szpital.

Dieta podstawowa, 24.11.2023:

  • śniadanie – mleko spożywcze 2 proc. (250 g), chleb żytni razowy na miodzie (120 g), bułka wieloziarnista (60 g), masło extra (20 g), marmolada wieloowocowa (20 g), twaróg półtłusty (70 g), śliwki (150 g), herbata z cukrem i cytryną (250 g), miód pszczeli (20 g);
  • obiad – zupa neapolitańska z makaronem (350 g), ryba panierowana (270 g), brokuł gotowany (210 g), ziemniaki (350 g), kompot wieloowocowy (250 g);
  • kolacja – chleb żytni pełnoziarnisty (100 g), kajzerki (60 g), masło extra (15 g), polędwica z piersi kurczaka (60 g), pomidor (70 g), herbata bez cukru (250 g);
  • posiłek dodatkowy – ryż z prażonym jabłkiem (150 g).

Celem programu jest zwiększenie dostępności poradnictwa żywieniowego w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów hospitalizowanych. Właściwa dieta w szpitalu jest integralną częścią całego procesu leczenia a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrożenie odpowiedniej diety są istotnymi czynnikami zwiększającymi szanse pacjenta na powrót do zdrowia, poprawiającymi skuteczność leczenia zachowawczego i operacyjnego, zmniejszającymi ryzyko powikłań i skrócenia okresu pooperacyjnego – dodają przedstawiciele częstochowskiego szpitala.