Mimo, że mamy dopiero połowę listopada, świąteczny klimat unosi się w powietrzu. Półki w sklepach uginają się pod ciężarem bożonarodzeniowych dekoracji, w wielu miastach na rynkach stanęły świąteczne stragany. Ducha świąt czuć też w polskich domach, a dokładniej: w kuchniach. Co bardziej przezorne gospodynie zaczynają powolutku pracować nad wigilijnym menu.
Zgodnie z tradycją, na bożonarodzeniowym stole powinno się znaleźć 12 potraw. To, jakie to będą potrawy, różni się w zależności od regionu i rodziny. Ale zazwyczaj na liście 12 wigilijnych dań znajdują się:
- Barszcz wigilijny z uszkami
- Zupa grzybowa
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem lub z grzybami
- Karp smażony lub w galarecie
- Ryba po grecku
- Śledź w śmietanie lub oleju
- Kluski z makiem
- Makowiec
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu
- Kutia
Czy kobiety w ciąży mogą jeść śledzie?
Wigilijne potrawy to przysmaki, na które często czekamy cały rok. Od maleńkości wręcz nie możemy się doczekać pierwszej Gwiazdki na niebie, żeby w końcu rozpocząć wieczerzę. Ale czy panie w ciąży mogą spróbować wszystkich smakołyków z bożonarodzeniowego stołu?
Największe wątpliwości u ciężarnych na wigilijnej liście potraw budzą śledzie. Wbrew pozorom, jedzenie śledzi w ciąży nie jest zakazane. Wręcz przeciwnie - spożywanie tego gatunku ryb jest wręcz zalecane.
Jedzenie śledzi w ciąży - korzyści
Śledzie nie kumulują w sobie nadmiernych ilości rtęci i do tego są bardzo odżywcze. Należą do ryb o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, a to właśnie te kwasy regulują mnóstwo procesów zachodzących w naszym organizmie.
Jak działają kwasy tłuszczowe omega-3:
- zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych
- redukują poziom cholesterolu
- obniżają ciśnienie krwi
- wzmacniają odporność
- usprawniają pracę układu nerwowego
- korzystnie wpływają na pracę mózgu
Według autorów „Poradnika żywienia kobiet w ciąży”, wydanego przez Instytut Matki i Dziecka, śledzie to ryby, które są najbogatszym źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, obok łososia i sardynek. Ponadto śledzie zawierają witaminy z grupy B, A, D i E oraz wapń, magnez, żelazo, potas, miedź, jod i cynk.
Jedzenie śledzi w czasie ciąży jest ważne dla rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu. Włączenie tych ryb do diety zapobiega przedwczesnemu porodowi i urodzeniu dziecka o zbyt niskiej masie ciała.
Jakie śledzie mogą jeść ciężarne?
No dobrze, wiemy już, że jedzenie śledzi jest wskazane u kobiet w ciąży. Ale nie wszystkich. Jakich śledzi powinny unikać ciężarne?
Przede wszystkim przyszłe mamy muszą się wystrzegać ryb w occie lub śmietanie, które są ciężkostrawne i mogą powodować niestrawność lub wzdęcia. Ciężarne powinny też omijać szerokim łukiem śledzie surowe, wędzone lub w oleju. No i lepiej unikać śledzi bałtyckich, u których szwedzka Agencja ds. Żywności wykryła obecność szkodliwych dioksyn.
To jakie śledzie mogą jeść panie w ciąży? Najlepszym wyborem będą śledzie w solance lub świeże. Ciężarne powinny jeść ryby (m.in. śledzie) dwa razy w tygodniu.