Koniec Laboratorium Chleba w Piekarach Śląskich
Po 14. latach działalności znana restauracja Laboratorium Chleba w Piekarach Śląskich oficjalnie zakończyła swoją działalność. Lokal pod dawną nazwą "Modry Kociołek", który przeszedł metamorfozę w programie „Kuchenne rewolucje” Magdy Gessler w połowie 2021 roku, 30 listopada zamknął się na zawsze. Właściciele opublikowali w sieci emocjonalny wpis, w którym podziękowali klientom za wszystkie lata wsparcia i zaufania.
Bardzo bardzo dziękuję za 14 lat. Od 1 grudnia nasz lokal zostaje zamknięty – czytamy w pożegnalnym komunikacie.
Właściciele w komentarzu pod postem wyjaśnili również, że decyzja nie ma związku z udziałem w programie Magdy Gessler, lecz wynika z rosnących kosztów prowadzenia biznesu: podatków, składek ZUS, energii, mediów i wynagrodzeń dla pracowników.
Laboratorium Chleba przez lata przyciągało klientów niecodziennym pomysłem – wszystkie dania przygotowywano z chlebem w roli głównej. Tradycyjny żurek w chlebie, gulasz wegetariański, zapiekanki i kolorowe zimne płyty były znakami rozpoznawczymi lokalu. Lokal oferował również dania kuchni śląskiej, a zestawy obiadowe w przystępnych cenach, np. rolada wieprzowa z kluskami i kapustą za niespełna 22 zł, cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler nie pomogły
Pomimo pozytywnych zmian wprowadzonych przez Magdę Gessler, w internecie pojawiały się skargi klientów na dostępność niektórych potraw – szczególnie słynnych zapiekanek i gulaszu w chlebie, które czasami były niedostępne w godzinach szczytu. Właściciele zapewniali, że wszystko przygotowywane jest ze świeżych składników na bieżąco, jednak praktyka pokazywała, że nie zawsze udawało się utrzymać pełną dostępność dań.
Laboratorium Chleba było jednym z dwóch lokali z Piekar Śląskich, które w 2021 roku znalazły się w „Kuchennych Rewolucjach”. Program przyciągnął uwagę lokalnej społeczności, a restauracja zdobyła nowych klientów i zainteresowanie mediów, jednak metamorfoza nie wystarczyła, aby zapewnić rentowność w obliczu rosnących kosztów prowadzenia gastronomii.
Również w Google lokal nie szczyci się zbyt przychylnymi opiniami. Na niemal 600 opinii lokal ma tam ocenę 3,5 na 5.
"Szczerze mówiąc pani była miła ale niestety jedzenie okropne. Czas oczekiwania długi ale to do zrozumienia ale sam fakt że słychać było co 30s mikrofale i np frytki serowe były po prostu frytkami z potartym serem na nich to po prostu żart nawet nje stopiony. schabowy po góralsku był też okropny 1/3 schabowego niejadalna", "Byliśmy dzisiaj z rodzina na obiedzie, jednym słowem tragedia, pomylone zamówienia, sałatka śmierdziała i w smaku była kwaśna , filet z kurczaka posypany okazjonalnie wegetą bez smaku i suchy, frytki avico tak ze przypomniała mi się moja Komunia a jestem przed 40-ką" - czytamy.
Zobaczcie, jak wyglądał lokal tuż po przejściu Kuchennych Rewolucji pod okiem Magdy Gessler.