Restauracje zamknięte. Właścicieli lokali gastronomicznych w rozpaczy
Od soboty, 24 października Polska w czerwonej strefie. To decyzja rządu, który zaostrza obostrzenia związane z walką z koronawirusem.
Zmiany uderzają w lokale gastronomiczne. Te przez co najmniej dwa tygodnie będą zamknięte dla klientów. Posiłki restauratorzy mogą wydawać na wynos.
- Spodziewaliśmy się tej decyzji. Choć cicho liczyliśmy, że uda się tego uniknąć - bo wielu z nas jest na skraju bankructwa - mówią Monika i Tomasz, restauratorzy z Katowic.
- Dużo więcej stresu, organizacji, myślenia o tym co zrobić, żeby przetrwać. Jest mnóstwo rozterek. Mamy nadzieję, że to jakiś zły sen - mówią nam właściciele restauracji.
Dziś (23 października) padł rekord nowych przypadków koronawirusa. To 13 tys. 632 nowych zakażonych. Zmarły 153 osoby. Jeśli ta liczba będzie nadal tak lawinowo rosła- rząd nie wyklucza do powrotu do lockdownu podobnego do tego, który obowiązywał wiosną.