Mix tłuszczowy - popularny zamiennik masła
Masło drożeje w zastraszającym tempie, podobnie zresztą jak i inne produkty spożywcze. Obecnie, jeśli chce się kupić trzy kostki masła, zapłaci się za nie ponad 20 zł. Jeszcze kilka miesięcy temu w tej cenie mieliśmy cztery kostki masła. Z badań przeprowadzonych przez Centrum Monitorowania Rynku wynika, że cena w supermarketach wzrosła aż o ponad 50% w porównaniu do ubiegłego roku. Nie dziwi więc to, że coraz częściej sięgamy po tańsze zamienniki.
Czym jest mix tłuszczowy?
Masło to najlepszy dodatek do kanapek i innych rzeczy przygotowywanych w kuchni. Przez rosnące ceny coraz częściej jednak rezygnujemy z kupna masła, bądź mocno ograniczamy jego zużycie. Zamiast masła stosujemy takie zamienniki, jak mix tłuszczowy, który jest bardzo podobny do masła. Znajdziemy go na półkach sklepowych w kostce, osełkach lub pudełkach. Ważna informacja dla amatorów tradycyjnego masła: etykiety mixu tłuszczowego są łudząco podobne do tych na maśle, więc warto za każdym razem sprawdzać, co się bierze do ręki.
Czy mix tłuszczowy jest zdrowy?
Kostka masła zawiera 82 procent tłuszczu. W Mixie tłuszczowym tego tłuszczu jest zdecydowanie mniej i ma gorszy skład. Zawiera wodę, tłuszcz palmowy, konserwanty i emulgatory. Jest natomiast wygodniejszy w użyciu - tłuszcz sprawia, że łatwo można go rozsmarować na kanapce. Dodatkową zaletą mixu tłuszczowego jest jego łatwa i tania produkcja. Dla naszego zdrowia jednak nie jest on najlepszy - duża ilość konserwantów i utwardzonego tłuszczu może nam mocno zaszkodzić, zwłaszcza tłuszcz palmowy, który powoduje wzrost złego cholesterolu we krwi.
Mixy tłuszczowe dobrej jakości
Na szczęście są mixy, które mają całkiem dobry skład niewiele odbiegający od masła. Najważniejszym parametrem, na jaki powinniśmy zwracać uwagę, jest tłuszcz mleczy. Niektóre mixy tłuszczowe mają aż 80 procent takiego tłuszczu! Warto też rozglądać się za mixami, które mają w składzie np. olej rzepakowy. Unikajmy za to tych z dodatkiem margaryny i tłuszczu palmowego.