Jak smakują jadalne owady? To zależy od przypraw. W sklepach najczęściej można je spotkać w formie naturalnej i wtedy można je traktować jak chrupki lub solone chipsy o smaku wasabi, czosnku, lub chilli. Coraz częściej dodawane są do batonów proteinowych lub wytwarzana jest z nich mąka.
Jadalne owady w Carrefour
Sklepy Carrefour kilka miesięcy temu uruchomiły sprzedaż jadalnych owadów, i jak zapewnia dyrektor Piotr Lubiewa-Wieleżyński z Carrefour Polska, wyniki sprzedaży są bardzo pozytywne. To może oznaczać, że klienci przyzwyczaili się do jadalnych robaków i niektórzy zaczynają włączać je do swojej normalnej diety.
- Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów – komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński
Owady jadalne dostępne są już w pięciu sklepach Carrefour Polska w Warszawie. Są to:
- Westfield Mokotów
- Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87
- Westfield Arkadia
- Carrefour Market przy ul. Anny German 20
- Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50.
Wkrótce jadalne owady dostępne będą także w innych lokalizacjach.
W ofercie znajdują się tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach, mąka proteinowa ze świerszczy, chipsy z czosnkiem i wasabi czy "chrupiące robaczki” z chilli albo solą.
Nowe gatunki robaków jadalnych w Carrefour
Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 2023/5 wywołało niemałe poruszenie na rynku spożywczym. Na podstawie tego dokumentu dwa nowe gatunki owadów - pleśniakowiec lśniący i świerszcz domowy - można sprzedawać w celach spożywczych w Unii Europejskiej. Także te gatunki wkrótce mogą trafić do sprzedaży.
Czy jadalne robaki są zdrowe?
Na to pytanie odpowiadają naukowcy od wielu lat. Spożywanie owadów w Europie, w szczególności Europie Środkowo-Wschodniej jest nadal traktowane podejrzanie, choć na świecie jest wiele krajów, w których regularnie spożywa się motyle, chrząszcze czy inne owady.
- Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego” - tłumaczy Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.