10. Teewurst, Niemcy. Ocena 3,2 pkt

10. Teewurst, Niemcy. Ocena 3,2 pkt

To kiełbasa, której rodowód wywodzi się z... Darłowa. Składa składa się z surowego drobno mielonego mięsa wieprzowego (niekiedy wołowego) oraz boczku. Zmielona i przyprawiona masa pakowana jest w sztuczne porowate osłonki kiełbasiane. 

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
9‬. Thüringer Leberwurst - Niemcy, 3,1 pkt

9‬. Thüringer Leberwurst - Niemcy, 3,1 pkt

Niemiecka kiełbasa składa się z mięsa wieprzowego, wątroby wieprzowej, soli peklującej azotynowej, duszonej cebuli i mieszanki przypraw. Typowy smak powstaje poprzez dodanie majeranku i mielonego pieprzu oraz poprzez wędzenie.

Źródło: halberstaedter.com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
8. Halberstädter Würstchen - Niemcy, 3,1 pkt

8. Halberstädter Würstchen - Niemcy, 3,1 pkt

To nic innego, jak konserwowane kiełbaski. Produkt szybko zyskał popularność nie tylko w Niemczech, ale i na całym świecie. Wędzony smak tych długich i cienkich kiełbas w owczych osłonkach powstaje poprzez tradycyjną metodę wędzenia w kominie nad ogniem z drewna bukowego. Czas dojrzewania wynosi od 24 do 36 godzin. 

Źródło: Wikipedia. Tom Koehler
Rozwiń
7. Disznósajt - Węgry, 3,1 pkt

7. Disznósajt - Węgry, 3,1 pkt

To nic innego, jak... salceson, tyle że produkowany tradycyjnymi metodami prosto z Węgier. Jest paprykowany, ale przy tym delikatny i pachnący. Jest nieco mniej tłusty od polskich salcesonów. Podobno najlepszy jest ozorkowy ze świeżym pieczywem.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
6. Andouille de Guémené - Francja, 2,9 pkt

6. Andouille de Guémené - Francja, 2,9 pkt

Jest to grubo mielona, mocno przyprawiona i mocno wędzona kiełbasa wieprzowa. W jej składzie znajduje się mięso wieprzowe (w wydaniu francuskim są to jelita i żołądki), cebula, papryka i przyprawy.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
5. Tlačenica - Słowenia, 2,9 pkt

5. Tlačenica - Słowenia, 2,9 pkt

To rodzaj prasowanej kiełbasy wieprzowej, która jest wytwarzana z części wieprzowych, zwykle mięsa z głowy wieprzowej, serca, języka, skóry i policzków. Mięso jest gotowane, pozbawione kości i krojone na kawałki, a następnie przyprawiane i mieszane z odrobiną płynu kuchennego, zanim zostanie nadziewane czystym żołądkiem wieprzowym lub jelitem grubym.

Źródło: Mesnica Kudelić
Rozwiń
4. Sülzwurst - Niemcy, 2,9 pkt

4. Sülzwurst - Niemcy, 2,9 pkt

To rodzaj niemieckiego salcesonu. Składa się z mięsa główki wieprzowej, wieprzowiny, skórek i czasami innych części podrobów, które doprawia się różnymi przyprawami. Części zwierzęce są następnie gotowane i siekane, a następnie zanurzane w galaretowatym płynie.

Źródło: Wikipedia
Rozwiń
3. Smithfield Ham - Stany Zjednoczone, 2,9 pkt

3. Smithfield Ham - Stany Zjednoczone, 2,9 pkt

To zastrzeżona szynka wiejska pochodząca ze Smithfield w Wirginii, gdzie jest całkowicie peklowana. Szynka jest wytwarzana z mięsa wieprzowego, które jest przetworzone, poddane obróbce, wędzone hikorą, następnie  jest solone, peklowane i dojrzewa przez co najmniej 6 miesięcy (niektóre mogą dojrzewać nawet do 2 lat).

Źródło: Strona producenta
Rozwiń
2. Liptovská saláma - Słowacja, 2,6 pkt

2. Liptovská saláma - Słowacja, 2,6 pkt

to specjalny rodzaj salami powstający w zakładzie mięsnym w Dubnicy nad Wahomem na Liptowie. Unikalna receptura pochodzi z lat 70-tych XX wieku. Wytwarza się e z wołowiny, wieprzowiny i przypraw, takich jak czarny pieprz, gałka muszkatołowa, muszkatołowiec, imbir i czosnek. Następnie jest wędzone. ma delikatny, mięsny smak dzięki świeżej słoninie wieprzowej użytej do jej przygotowania i emanuje intensywnym aromatem gałki muszkatołowej i imbiru.

Źródło: Strona producenta
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
1. Salceson - Polska, 2,4 pkt

1. Salceson - Polska, 2,4 pkt

Polski salceson jest uznawany za najgorzej smakujcy wyrób mięsny na świecie. Kiedyś uważany za podrzędny produkt mięsny, dziś jest uznawany za przysmak. Przygotowywany głównie z wieprzowiny, ale w niektórych odmianach wykorzystuje się wyłącznie cielęcinę. 

Źródło: Archiwum
Rozwiń
Powrót
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
TOP 10 najgorszych produktów mięsnych na świecie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email