Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Najlepsze desery serowe świata TOP 10 według TasteAtlas

Najlepsze desery serowe świata TOP 10 według TasteAtlas

Źródło: Archiwum serwisu
1. Sernik (Polska) - - średnia ocen 4,4

1. Sernik (Polska) - - średnia ocen 4,4

Sernik przygotowuje się z jajek, cukru i zmielonego twarogu. Masa serowa często jest wykładana na uprzednio podpieczony spód z ciasta kruchego lub półkruchego. Bywa, że wierzch posypywany jest ciastem kruchym lub kruszonką. W zależności od preferencji dodaje się do niego rodzynku, sos czekoladowy lub owoce.

Źródło: Jacek Halicki
Rozwiń
2. Ras malai (Indie) - średnia ocen 4,4

2. Ras malai (Indie) - średnia ocen 4,4

Ras malai to popularny indyjski deser składający się z białej śmietanki, cukru, mleka i sera paneer o smaku kardamonu, znanego jako chhana. Do deseru często dodaje się migdały, orzechy nerkowca i szafran. Ras malai pochodzi z Bengalu Zachodniego i czasami jest opisywany jako bogaty sernik bez skórki.


Nazwa deseru to połączenie dwóch słów w języku hindi: ras oznaczającego sok i malai oznaczającego śmietankę. Zwykle podaje się go schłodzonego i przyozdobionego nasionami kardamonu lub suszonymi owocami. Ten pyszny deser cieszy się największą popularnością podczas świąt takich jak Holi i Diwali.

Źródło: Shaharbano (Wikipedia)
Rozwiń
3. Sfakianopita (Grecja) - - średnia ocen 4,4

3. Sfakianopita (Grecja) - - średnia ocen 4,4

Sfakianopita to tradycyjny przysmak prosto z Krety. Składa się z warstw cienkiego, przaśnego ciasta i miękkiego białego sera serwatkowego. Ciasto zazwyczaj robi się z mąki, oliwy z oliwek, wody, soli i porcji raki (kreteńskiej tsikoudia). Zamiast wypełniać je lokalnym serem myzithra, Grecy zagniatają ciasto z serem.


Całość jest następnie spłaszczana w cienki, przypominający naleśnik lub smażona na złoty kolor. Uważa się, że sfakianopita została stworzona przez kreteńskich pasterzy z Sfakii, stąd wzięła się nazwa.

Źródło: Sfakianopita ze strony TasteAtlas
Rozwiń
4. Sernik w stylu nowojorskim (USA) - średnia ocen 4,3

4. Sernik w stylu nowojorskim (USA) - średnia ocen 4,3

Sernik w stylu nowojorskim różni się od innych serników głównie ciężką i gęstą konsystencją, która sprawia wrażenie niezwykle gładkiej i bogatej. Jego smak powinien być słodki i pikantny, a nie cytrusowy, gumowaty lub skrobiowy. Uważa się, że pierwszy sernik w stylu nowojorskim powstał w latach pięćdziesiątych XX wieku w firmie Junior’s.


Magiczna formuła zawiera ciężką śmietanę, jajka, wanilię, serek śmietankowy i (opcjonalnie) kwaśną śmietanę, podczas gdy baza składa się zwykle z biszkoptu lub skórki z krakersów graham.

Źródło: singyyellow (Wikipedia)
Rozwiń
5. Sernik japoński (Japonia) - średnia ocen 4,3

5. Sernik japoński (Japonia) - średnia ocen 4,3

Znany jako sernik sufletowy w Japonii i sernik japoński poza Japonią, ten lekki i puszysty deser powstaje poprzez dodanie ubitych białek jaj do mieszanki ciasta (jaj, mleka, cukru, serka śmietankowego). Następnie całość wkłada się do piekarnika.


Sernik japoński jest bardziej puszysty i bardziej przypomina biszkopt niż zwykły sernik. Czasami je się go na zimno, ale większość ludzi woli jeść go prosto z piekarnika, gdy jest jeszcze gorący, więc prawie rozpływa się w ustach. Został stworzony przez japońskiego szefa kuchni Tomotaro Kuzuno, który w latach 60. XX wieku pojechał do Niemiec i znalazł käsekuchen, rodzaj niemieckiego sernika.

Źródło: Douglas Paul Perkins
Rozwiń
6. Sernik baskijski (Hiszpania) - średnia ocen 4,3

6. Sernik baskijski (Hiszpania) - średnia ocen 4,3

Znana po prostu jako tarta de queso lub gazta tarta w języku baskijskim, ta prosta, ale niezwykle kremowa odmiana sernika jest istniejącą od kilkudziesięciu lat lokalną specjalnością baru La Viña w San Sebastián. Przepis to proste połączenie klasycznych składników sernika, takich jak cukier, gęsta śmietana, jajka i serek śmietankowy, ale w przeciwieństwie do bardziej popularnych odpowiedników, ta baskijska wersja nie ma żadnej skórki.


Zamiast tego piecze się je w wysokiej temperaturze, w wyniku czego zewnętrzna strona jest twarda, ciemniejsza i nieco przypalona, podczas gdy środek pozostaje lepki. Sernik baskijski cieszy się ogromną popularnością i choć La Viña pozostaje miejscem jego pochodzenia, obecnie w kilku cukierniach na całym świecie można znaleźć różne jego odmiany.

Źródło: TasteAtlas (strona internetowa)
Rozwiń
7. Rákóczi túrós (Węgry) - średnia ocen 4,3

7. Rákóczi túrós (Węgry) - średnia ocen 4,3

Rákóczi túrós to węgierski sernik twarogowy. Bazą jest cienkie ciasto kruche, na które nakładamy warstwę słodzonego twarogu i posypujemy go bezą. Nazwa tego smacznego ciasta pochodzi od Jánosa Rákócziego, węgierskiego mistrza cukiernictwa, który wynalazł je na Wystawę Światową w Brukseli w 1958 roku. Deser od razu stał się hitem i obecnie można go znaleźć w niemal każdej cukierni na Węgrzech.

Źródło: TasteAtlas (strona internetowa)
Rozwiń
8. Melopita (Grecja) - średnia ocen 4,3

8. Melopita (Grecja) - średnia ocen 4,3

Ten lekki grecki deser, tłumaczony jako placek miodowy, tradycyjnie kojarzony jest z wyspą Sifnos, ale jego odmiany można spotkać także w innych regionach Grecji. Ciasto łączy w sobie świeży ser, najlepiej mizithrę na bazie mleka owczego lub koziego, jajka i miód, pieczone najczęściej w postaci okrągłego ciasta bez skórki. Zaleca się udekorować melopitę odrobiną cynamonu i dodatkową kroplą miodu.

Źródło: TasteAtlas (strona internetowa)
Rozwiń
9. Käsekuchen (Niemcy) - średnia ocen 4,2

9. Käsekuchen (Niemcy) - średnia ocen 4,2

Sernik po niemiecku to tradycyjny deser składający się z cienkiej warstwy kruchego ciasta, posypanej kremową mieszanką twarogu, jajek i (czasami) różnymi owocami. Choć käsekuchen często porównywany jest do klasycznego amerykańskiego sernika, zastosowanie lekko kwaśnego serka twarogowego daje w efekcie lekką, przepyszną ucztę, która doskonale łączy w sobie słodko-kwaśny smak.


Käsekuchen, zwykle posypany cukrem pudrem, to klasyczny niemiecki deser, który jest powszechnie spożywany jako codzienny poczęstunek wraz z kawą lub herbatą.

Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
10. Míša řezy (Czechy) - średnia ocen 4,2

10. Míša řezy (Czechy) - średnia ocen 4,2

Míša řezy to tradycyjny czeski deser przyrządzany z sera twarogowego (tvaroh) jako głównego składnika. Ciasto składa się z trzech odrębnych warstw – bazy z biszkoptu czekoladowego, warstwy twarogu, cukru i masła, a ostatnią warstwą jest błyszcząca polewa czekoladowa.

Źródło: TasteAtlas (strona internetowa)
Rozwiń
Powrót
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe na świecie. Nic nie przebije naszego sernika
Najlepsze desery serowe świata TOP 10
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email