6. Szpajza - 4.0

6. Szpajza - 4.0

Ma konsystencję pianki i można go serwować z kakao, galaretką, owocami czy nawet alkoholem. To tradycyjny deser, który dawniej był obecny praktycznie na każdym weselu organizowanym na Śląsku. Co istotne, to danie tradycyjnie nie tylko na Śląsku, ale też w kuchni kaszubskiej. Więcej o Szpajzie przeczytacie w naszym artykule.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
5. Żymła - 4.0

5. Żymła - 4.0

No dobra. Zdajemy sobie sprawę, że brzmi to jak żart, ale właśnie żymła funkcjonuje na portalu TasteAtlas, a nie klasyczna, tradycyjna, bułka. Niemniej historycznie żymła stanowiła ważny element życia śląskiego domu. Byłki w dawniejszych czasach były wyżej cenione, niż klasyczny chleb. Bułki na stole to było święto, bo pojawiały się rzadko. Jeśli jadło się jakieś dania, jak np. bigos, to zagryzało się go bułką, a nie chlebem. No i żymlok - nazwa pochodzi właśnie od żymły i nawet jeśli bułka nie jest klasycznym, śląskim produktem, to ma duże zasługi dla powstania klasycznego żymloka.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
4. Rolada z modrą kapustą - 4.2

4. Rolada z modrą kapustą - 4.2

Śląski klasyk, ale tylko wtedy, gdy jest zrobiony z mięsa wołowego. Jeśli ktoś daje na stół roladę z modrą kapustą zrobioną z kurczaka, powinien smażyć się na patelni.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
3. Kwaśnica

3. Kwaśnica

Góralskie danie, które tradycyjnie je się m.in. na Żywiecczyźnie. Dobra kwaśnica powinna być bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa „przegryziony” przez kwas kapusty. Podaje się z ziemniakami. Niedopuszczalne jest dodawanie warzyw. Jest też odmiana wigilijna, z rybich łbów i ta wersja jest podawana najczęściej na Żywiecczyźnie.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
2. Kluski śląskie - 4.2

2. Kluski śląskie - 4.2

Kluski śląskie znalazły się na liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego. Są popularne zwłaszcza w wersji z roladą i modrą kapustą. 

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
1. Gołka- 4.4

1. Gołka- 4.4

Tak. Gołka, często sprzedawana pod nazwą "oscypki" co jest niezgodne z prawem, są charakterystyczne dla Podhala czy Tatr, ale nie tylko, bowiem jest po prostu charakterystyczny dla terenów górskich. Ponadto w województwie śląskim są dwa powiaty, gdzie gołka może być produkowana:

  • Powiat cieszyński - Istebna,
  • powiat żywiecki - Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa i Ujsoły.

Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Najlepiej ocenianie dania z kuchni śląskiej. To chluba województwa śląskiego?
Najlepiej ocenianie dania z kuchni śląskiej. To chluba województwa śląskiego?
Najlepiej ocenianie dania z kuchni śląskiej. To chluba województwa śląskiego?
Najlepiej ocenianie dania z kuchni śląskiej. To chluba województwa śląskiego?
Najlepiej ocenianie dania z kuchni śląskiej. To chluba województwa śląskiego?
Najlepiej ocenianie dania z kuchni śląskiej. To chluba województwa śląskiego?
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email