Najgorzej oceniane jedzenie świata. Jest polski akcent. I to w pierwszej trójce!
Portal TasteAtlas na podstawie ocen użytkowników z całego świata stworzył ranking najgorzej ocenianego jedzenia na świecie. Wśród produktów i dań znalazł się polski salceson.
10. Candy Corn - Stany Zjednoczone, ocena 2,8
To cukierki w kształcie piramidy. Są podzielone na trzy części w różnych kolorach. Najczęściej to biały, pomarańczowy i żółty. Składa się z takich składników, jak cukier, syrop kukurydziany, polewa cukiernicza, sól, dekstroza, żelatyna, olej sezamowy, sztucznego aromatu i miodu. To bardzo słodkie połączenie, a w smaku przypomina pianki marshmallow. Czuć w nim również wanilię i karmel. Choć często amerykanie uważają, że ich smach jest nienajlepszy, to i tak cieszą się tam sporą popularnością.
9. Marmite - Wielka Brytania, ocena 2,8
Marmite to ciemna pasta z drożdży piwowarskich i jest ubocznym produktem w procesie warzenia piwa. Charakteryzuje się specyficznym smakiem i może przypominać melasę. Jest słony w smaku i przypomina wędzone mięso.
8. Lampredotto - Włochy, ocena 2,7
To typowe danie z włoskiej Florencji przyrządzone z... żołądka krowy. Już samo to nie zachęca do spróbowania tego dania. Zazwyczaj przygotowuje się je w bulionie warzywnym, doprawia ziołami, sieka i podaje w bułce. Można to polać sosem. Najlepiej ostrym.
7. Casu Marzu, Włochy, ocena 2,7
Tradycyjny produkt Sardynii. To gatunek wytwarzanego na Sardynii sera owczego o smaku podobnym do gorgonzoli, znanego głównie z żyjących w serze larw much Piophila casei, które są celowo wprowadzane do sera w celu wywołania fermentacji, nadającej serowi oczekiwany smak. Ser jest spożywany z larwami, jeśli zaś są one martwe, może to świadczyć o nieświeżości sera i potencjalnym ryzyku zatruć. Żywe larwy skaczą na wysokość nawet 15 centymetrów, z tego powodu osoby jedzące ser muszą zachować szczególną ostrożność.
6. Kapuska - Turcja, ocena 2,7
Kapuska to turecki gulasz z kapustą jako głównym składnikiem. Gulasz można wzbogacić o dodatkowe składniki, ponieważ istnieje wiele wariantów dania - z mięsem, kaszą bulgur, ryżem czy fasolą. Kapusta jest zazwyczaj duszona z cebulą, pomidorami, oliwą z oliwek i mielonym czarnym pieprzem do pełnej miękkości. Teoretycznie nie brzmi to źle, ale przez wiele osób na portalu TasteAtlas jest uznawane za coś, co nie jest zbyt smaczne. Chyba nie mieli styczności z polskim bigosem.
5. Peladillas - Hiszpania, ocena 2,7
Tu nie do końca możemy zrozumieć, dlaczego drażetki z migdałami w środku są tak źle oceniane. W końcu my sami takimi drażami się zajadaliśmy niejednokrotnie. No ale użytkownicy TasteAtlas mają na ten temat inne zdanie.
Blodpudding - Szwecja, ocena 2,7
Słowo blod w nazwie nie jest bez znaczenia, bowiem blodpudding to nic innego, jak krwawy pudding zrobiony - a jakże, z krwi właśnie. To zapiekana krew wieprzowa z mąk, cukrem oraz mlekiem. Nie brzmi to smacznie. Najczęściej podawany jest z zapiekanymi ziemniakami i chrupiącym bekonem.
3. Salceson - Polska, ocena 2,6
Jest i on! Nasz własny, polski salceson. O tym, jak "pyszny" on jest, przekonują się stale pokolenia Polaków. Wśród młodych raczej danie nie jest zbyt popularne. Wśród starszych osób już bardziej. Nie pytamy dlaczego i nie zaskakuje nas ocena użytkowników TasteAtlas.
Rybí polévka - Czechy, ocena 2,5
Zupy rybne albo się kocha, albo się ich nienawidzi. W przypadku tradycyjnej czeskiej zupy wiele osób stwierdza to drugie. Zwykle jest przygotowywany z karpia, różnych warzyw korzeniowych i różnych przypraw, ale niektóre wersje używają również białego wina, śmietany lub ikry rybiej. To nie brzmi mimo wszystko źle, ale jak wspomnieliśmy wcześniej - zupy rybne albo się kocha, albo nienawidzi.
1. Cheez Whiz - Stany Zjednoczone, ocena 2,2
Palmę pierwszeństwa ma amerykański produkt. Warto dodać - typowy amerykański produkt. To serowy dip robiony z sera cheddar. U nas często spotykany w kinach jako dodatek do nachosów, ale konia rzędem temu, kto je z tym nachosy. Oczywiście swoich fanów to danie ma, ale... chyba nie za wielu, patrząc po ocenach.