Kuchnia śląska doceniona przez świat. Oto ranking Taste Atlas
8. Wodzionka
Legendarna na Śląsku, ale niezbyt lubiana poza regionem i w Polsce. Zebrała w rankingu ocenę na poziomie zaledwie 2.9.
więcej...
foto: Archiwum
7. Krupnioki Śląskie
Krupnioki śląskie to jedno z najniżej ocenianych dań kuchni śląskiej na świecie. Oceniono je na równe 3.
więcej...
foto: Screen Taste Atlas
6. Szałot
Oczywiście ile regionów, tyle szałotów, ale Śląsk swój szałot ma i się go nie wstydzi. Na świecie mniej doceniony, bo na 3.1 na 5.
więcej...
foto: Archiwum
5. Makówki
My fanami makówek nie jesteśmy. Świat chyba jest tego samego zdania, bo oceniono je na 3.2 punktów. Oczywiście są też fani i.. nie dyskutujemy z tym.
więcej...
foto: Archiwum
4. Moczka
Kto próbował moczki, ten piękny o słodki. Moczka w ocenie użytkowników portalu Taste Atlas zasłużyła na ocenę 3.3.
więcej...
foto: Archiwum
3. Kwaśnica
Kwaśnica do pierwsze danie w tym zestawieniu, które przekroczyło próg czterech punktów w ocenie internatów. Dokładnie otrzymała ocenę 4.1.
więcej...
foto: Archiwum
2. Kluski śląskie
Nie czarujmy się. Kluski śląskie kochają wszędzie, czy to w Polsce czy za granicą. Ocena 4.2 to naszym zdaniem i tak za nisko.
więcej...
foto: Archiwum
1. Rolada z modrą kapustą
To jest klasyk klasyków. Danie, które podbija serca i żołądki mieszkańców województwa śląskiego i całej Polski. Doceniana jest również poza granicami Kraju na 4.3. Naszym zdaniem powinna mieć piątkę, a nawet dziesiątkę!