Legendarna na Śląsku, ale niezbyt lubiana poza regionem i w Polsce. Zebrała w rankingu ocenę na poziomie zaledwie 2.9.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
7. Krupnioki Śląskie
Krupnioki śląskie to jedno z najniżej ocenianych dań kuchni śląskiej na świecie. Oceniono je na równe 3.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
6. Szałot
Oczywiście ile regionów, tyle szałotów, ale Śląsk swój szałot ma i się go nie wstydzi. Na świecie mniej doceniony, bo na 3.1 na 5.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
5. Makówki
My fanami makówek nie jesteśmy. Świat chyba jest tego samego zdania, bo oceniono je na 3.2 punktów. Oczywiście są też fani i.. nie dyskutujemy z tym.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
4. Moczka
Kto próbował moczki, ten piękny o słodki. Moczka w ocenie użytkowników portalu Taste Atlas zasłużyła na ocenę 3.3.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
3. Kwaśnica
Kwaśnica do pierwsze danie w tym zestawieniu, które przekroczyło próg czterech punktów w ocenie internatów. Dokładnie otrzymała ocenę 4.1.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
2. Kluski śląskie
Nie czarujmy się. Kluski śląskie kochają wszędzie, czy to w Polsce czy za granicą. Ocena 4.2 to naszym zdaniem i tak za nisko.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
1. Rolada z modrą kapustą
To jest klasyk klasyków. Danie, które podbija serca i żołądki mieszkańców województwa śląskiego i całej Polski. Doceniana jest również poza granicami Kraju na 4.3. Naszym zdaniem powinna mieć piątkę, a nawet dziesiątkę!