Gruzińskie chinkali, koreańskie mandu, a może tradycyjne, polskie pierogi? Na Festiwalu Pierogów Świata w Katowicach każdy znajdzie coś dla siebie. Impreza odbędzie się od 26 do 28 maja na Placu Marii i Lecha Kaczyńskich w Katowicach.
Będą gruzińskie chinkali z nadzieniem mięsnym, koreańskie mandu z wieprzowiną, grzybami mun, makaronem sojowym i kapustą pekińską, włoskie calzone z nadzieniem serowym, warzywnym lub mięsnym, a nawet przysmak z dalekich Indii - samos - pierożki smażone w głębokim tłuszczu, z wybranym nadzieniem. Nie zabraknie również pierogów dla miłośników polskiej kuchni - tradycyjnych ruskich czy z serem.
Różnorodność smaków, kształtów, doznań, na pewno skusi niejednego smakosza. Festiwal Pierogów Świata odbędzie się na Placu Marii i Lecha Kaczyńskich przed Galerią Katowicką. W piątek i sobotę od 11 do 21, w niedzielę od 11 do 20.