W październiku 2022 r. działalność zakończyło wiele prywatnych przedsiębiorstw. Jednym z nich była bielska restauracja Pastamore by Dawid Konior. W sąsiedztwie zamknął się też działający od ponad trzech lat klub muzyczny Bliska. Do zamknięć tych i innych obiektów w województwie śląskim doprowadziła obecna sytuacja gospodarcza. Właściciele nie są w stanie nadążyć z rosnącymi kosztami.
Obiekty przetrwały pandemię, ale nie obecna sytuację
Jak informuje portal bielsko.biala.pl kolejne tygodnie przynoszą kolejne bankructwa biznesów w Bielsku-Białej. Wraz z końcem października działalność zakończyła restauracja Pastamore by Dawid Konior, która znajdowała się przy ul. Partyzantów 22. Właściciel na początku października poinformował w mediach społecznościowych o planowanym zamknięciu.
Nadszedł czas na poważne, niezbyt wesołe wiadomości. Niestety, po wielu latach wspólnej pracy informujemy, że Restauracja Pastamore by Dawid Konior kończy swoją działalność 30 października. Przeżyliśmy w tym miejscu wiele wspaniałych chwil, stworzyliśmy wiele wspaniałych dań i poznaliśmy wspaniałych ludzi - naszych Gości. To była prawdziwa przyjemność pracować dla Was. Przetrwaliśmy pandemię i różne zawirowania ale obecna sytuacja nas pokonała. Zawsze naszym priorytetem była jakość - produktów, dań, pracy całej ekipy. Dzisiaj staje się to niemożliwe… - napisał właściciel restauracji.
Działalność zakończył też klub muzyczny Bliska, który zajmował miejsce przy ul. Piwowarskiej 8. - Dziękujemy, że mogliście z nami tworzyć wspomnienia. Dziękujemy za niepoliczalną energię, z której jesteście już znani w Polsce. Te 3,5 roku było wyjątkowe, trudne i nieprzewidywalne. Udało się zrealizować masę ciekawych projektów, wiele jeszcze było przed nami. Bliska stała się naprawdę bliska i dlatego nie stawiamy kropki, pozostawiamy… - napisali właściciele.
Już we wrześniu 2022 r. Beskidzka Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bielsku-Białej ostrzegała, że jeśli rząd nie podejmie żadnych działań zimy nie przetrwają liczne małe i średnie przedsiębiorstwa. Wtedy prezes Adam Wykręt mówił o problemach piekarni i cukierni, teraz dołączają do nich właściciele restauracji i klubów muzycznych, a zima się jeszcze nie rozpoczęła.