Koszyk wielkanocny

i

Autor: Canva Pro

Wielkanoc

Czego nie wkładać do koszyczka wielkanocnego? Zaskakująca lista zakazanych przedmiotów

2025-04-11 19:58

Kolorowe pisanki, marcepanowy baranek, a może jeszcze drobna przekąska lub czekoladowy zajączek? Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to piękna tradycja, nieodłącznie związana ze świętami wielkanocnymi. Zdarza się jednak, że w ferworze przygotowań nasza fantazja przybiera nieoczekiwany obrót, a do koszyczka trafiają przedmioty, które wcale nie powinny się w nim znaleźć. Co zatem jest na liście zakazanych rzeczy i dlaczego? Sprawdźmy!

Wielkanocna święconka – czego kategorycznie unikać?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią czas rodzinnych spotkań, radości i pielęgnowania tradycji. Jedną z nich jest właśnie święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Większość z nas doskonale wie, jakie produkty powinny znaleźć się w wiklinowym koszyczku. Jednakże zdarzają się osoby, które podążają za własną, nieokiełznaną wyobraźnią i do święconki wkładają przedmioty niewskazane, by nie powiedzieć – zakazane.  

Jakie rzeczy powinny znaleźć się poza koszyczkiem? Sprawdźcie w naszej galerii. 

Śląsk Radio ESKA Google News

Co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyczku?

Skoro znamy już listę rzeczy, których do koszyka włożyć nie można (i nie wypada), warto dowiedzieć się dla odmiany, co w święconce musi się znaleźć. 

  • Wędlina: Symbolizuje zdrowie, płodność i dostatek. Najczęściej święci się wyroby wieprzowe, takie jak szynka czy kiełbasa.
  • Sól: Oznacza prostotę życia, dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Wierzono, że potrafi odstraszyć zło.
  • Jajko: Symbol zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się jajka ugotowane na twardo, najczęściej pomalowane w piękne wzory.
  • Baranek: Oznacza pokorę i łagodność. Baranek z czerwoną chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego.
  • Chleb: To pokarm podstawowy, symbolizujący Ciało Chrystusa, gwarantujący dobrobyt i pomyślność. Święci się zwykle kilka kromek chleba.
  • Pieprz: Zwykle święci się zmielony pieprz czarny, symbolizujący gorzkie zioła. Posypujemy nim (i solą) jajko, którym dzielimy się w świąteczną niedzielę.
  • Ciasto: Pojawiło się w koszyczkach stosunkowo niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Najlepiej włożyć do koszyczka kawałek babki drożdżowej, makowca, mazurka wielkanocnego lub innego domowego wypieku.

Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów na Wielkanoc? 

Błogosławieństwo żywności ma swoje korzenie w VII wieku, a pierwsze wzmianki o święceniu chleba i jajek pochodzą z XII wieku.

Początkowo jedynym składnikiem święconki był baranek pieczony w całości na rożnie. Z czasem zastąpiono go innymi rodzajami mięsa, takimi jak szynka, kiełbasa, słonina czy drób. Następnie do koszyczka włączono sery, masło, jaja i chleb. Na końcu trafiły do niego przyprawy i dodatki, takie jak chrzan czy sól. 

Ciekawostkę może stanowić informacja, że dawniej - głównie XV i XVI wieku - w koszyczku pojawiało się także wino, piwo, a nawet mleko z miodem. 

Przy czym należy pamiętać, że przynoszone do święcenia pokarmy miały swoje głębokie znaczenie i symbolikę. Każdy element koszyczka odnosił się do męki i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa lub nawiązywał do starszych, pogańskich zwyczajów, które czciły wiosnę i odradzające się życie. Tradycja ta przetrwała do dziś, dlatego tak ważne jest, by w koszyczku znalazły się odpowiednie rzeczy.