pixabay

i

Autor: fot. Pixabay

Co się znajduje w koszyczkach wielkanocnych u Ślązaków?

2024-03-28 16:45

Potrawy, które wkładamy co roku do koszyczka wielkanocnego nie są przypadkowe. Jajka to symbol odradzającego się życia, chleb postrzegamy jako Ciało Chrystusa, wędlina to symbol dostatku i zdrowia, chrzan - ​znak siły i wytrwałości, a sól oznacza prostotę i oczyszczenie. Co jeszcze ląduje w wielkanocnych koszyczkach Ślązaków?

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych trwają. W Wielką Sobotę zgodnie z tradycją i obrzędem religijnym, w kościołach nastąpi święcenie koszyczków wielkanocnych. Jakie potrawy według zwyczaju i symboliki powinny się w nich znajdować? Co Ślązacy wkładają do swoich koszyczków? O to zapytaliśmy mieszkańców Lędzin.

- Jajka, kiełbaska, chrzan sól, chleb... Koszyczek przyozdabiam sobie bukszpanem. Jajka oznaczają nowe życie, dodaje również ocet, ale przyznam, że nie wiem jakie to ma znaczenie - mówi pani Milena z Lędzin.

- Do koszyczka wielkanocnego wkładam sól, chleb, wędlinę, ale taką swojską - wędzoną. Sama w domu z mężem wędzimy swoje kiełbaski, a jajka gotuje w cebuli - tradycyjnie, a następnie ozdabiają je moje wnuki i potem trafiają prosto do koszyczka (...) Zajączek przychodzi do nas z prezentami! - mówi pani Kasia, mieszkanka Lędzin.

- Tradycyjnie do koszyczka wkładam jajka, wędlinę, chrzan, sól i chleb. Nie wkładam do niego natomiast nigdy słodyczy, u mnie w domu po prostu słodkości do koszyczka nie trafiały - zdradza pani Sylwia.

Koszyczek wielkanocny na Śląsku bardzo często jest przyozdabiany bukszpanem czy baziami, a na potrawy w nim się znajdujące kładziona jest haftowana chusteczka czy obrusik. Wiele osób do koszyczka dodaje również figurki baranka czy zajączka i kurki.