Jak łatwo i szybko zrobić domowe pączki i faworki? Znamy najlepsze przepisy prosto z notesika babuni

i

Autor: Pixabay.com

Tłusty czwartek

Babciny przepis na pączki i faworki na tłusty czwartek. To jak powrót do najlepszych smaków PRL

2025-02-20 13:27

Czy jest ktoś kto nie lubi pączków lub faworków? Zwłaszcza tych domowych, wykonanych jak w dawnych latach. Dla wszystkich łasuchów mamy sprawdzone przepisy na domowe przysmaki. Smakują jak u babci, bo i pochodzą z notesika babuni.

Przepisy na tłusty czwartek 2025

Zbliżający się tłusty czwartek jest dobrą okazją, aby przetestować swoje zdolności cukiernicze. Dla osób, które lubią domowe wypieki, przygotowaliśmy dobre i sprawdzone przepisy na domowe pączki angielskie oraz tradycyjne faworki. Przepisy pochodzą z notesika 84-letniej pani Irmgardy. Chorzowianka korzysta z nich od wielu lat i jak zapewnia zawsze "muszą wyjść dobre".

Przepis na pączki angielskie

Do przygotowania domowych pączków angielskich potrzebujemy 1/2 kg białego sera, 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 2 duże łyżki octu, 1 łyżkę sody oczyszczonej, 1 szklankę cukru, dwa jajka i jedno opakowanie cukru wanilinowego.

Wszystkie składniki należy wymieszać i ręcznie wyrobić ciasto. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyciąć krążki. Można do tego posłużyć się np. szklanką. Do wycięcia małych otworów w środku pani Irmgarda poleca wykorzystać naparstek do szycia, ale w tym celu można użyć również np. małego kieliszka.

Tak przygotowane ciasto należy usmażyć w rozgrzanym oleju (tak, aby pączki były całe w oleju), aż do uzyskania złotobrązowej barwy.

Pączki można podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem.

Przepis na domowe faworki (chrust)

Do wykonania domowych faworków potrzebne jest: 1 3/4 szklanki mąki, 3 żółtka, odrobina soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu lub wódki.

Wszystkie składniki należy razem wymieszać i wyrobić. Na stolnicy podsypanej mąką ciasto trzeba cienko rozwałkować, a następnie pokroić w podłużne paski - wymiary trzeba dopasować według własnego uznania, najlepiej jeśli faworki mają ok. 3 cm szerokości. Następnie w każdym prostokącie trzeba wykonać kilkucentymetrowe podłużne nacięcie i wywinąć przez nie jedną stronę ciasta.

Tak przygotowane faworki po kilka sztuk smaży się na rozgrzanym oleju (lub smalcu) po ok. 20-30 sekund na każdej stronie lub w całości do uzyskania odpowiedniego koloru. Usmażone faworki po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem i są gotowe do zjedzenia.

Śląsk Radio ESKA Google News
Autor:

Kiedy obchodzimy tłusty czwartek?

Tłusty czwartek jest zwyczajem ruchomym, oznacza to, że każdego roku wypada w inny dzień. Obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu. W 2025 roku tłusty czwartek obchodzimy 27 lutego.

Ten najsłodszy dzień w Polsce oznacza rychłe zakończenie karnawału i zwyczajowo, można się wtedy objadać. Głównie naszymi tradycyjnymi przysmakami - pączkami i faworkami. Według przesądów im więcej zjemy pączków, tym więcej szczęścia czeka nas w ciągu roku.

Tłusty czwartek w czasach PRL-u. Pamiętasz, jak wyglądał? Rozwiąż QUIZ
Pytanie 1 z 9
Jakiego składnika często brakowało pączkom?