Przepisy na tłusty czwartek 2025
Zbliżający się tłusty czwartek jest dobrą okazją, aby przetestować swoje zdolności cukiernicze. Dla osób, które lubią domowe wypieki, przygotowaliśmy dobre i sprawdzone przepisy na domowe pączki angielskie oraz tradycyjne faworki. Przepisy pochodzą z notesika 84-letniej pani Irmgardy. Chorzowianka korzysta z nich od wielu lat i jak zapewnia zawsze "muszą wyjść dobre".
Polecany artykuł:
Przepis na pączki angielskie
Do przygotowania domowych pączków angielskich potrzebujemy 1/2 kg białego sera, 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kostki margaryny, 2 duże łyżki octu, 1 łyżkę sody oczyszczonej, 1 szklankę cukru, dwa jajka i jedno opakowanie cukru wanilinowego.
Wszystkie składniki należy wymieszać i ręcznie wyrobić ciasto. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyciąć krążki. Można do tego posłużyć się np. szklanką. Do wycięcia małych otworów w środku pani Irmgarda poleca wykorzystać naparstek do szycia, ale w tym celu można użyć również np. małego kieliszka.
Tak przygotowane ciasto należy usmażyć w rozgrzanym oleju (tak, aby pączki były całe w oleju), aż do uzyskania złotobrązowej barwy.
Pączki można podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem.
Przepis na domowe faworki (chrust)
Do wykonania domowych faworków potrzebne jest: 1 3/4 szklanki mąki, 3 żółtka, odrobina soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu lub wódki.
Wszystkie składniki należy razem wymieszać i wyrobić. Na stolnicy podsypanej mąką ciasto trzeba cienko rozwałkować, a następnie pokroić w podłużne paski - wymiary trzeba dopasować według własnego uznania, najlepiej jeśli faworki mają ok. 3 cm szerokości. Następnie w każdym prostokącie trzeba wykonać kilkucentymetrowe podłużne nacięcie i wywinąć przez nie jedną stronę ciasta.
Tak przygotowane faworki po kilka sztuk smaży się na rozgrzanym oleju (lub smalcu) po ok. 20-30 sekund na każdej stronie lub w całości do uzyskania odpowiedniego koloru. Usmażone faworki po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem i są gotowe do zjedzenia.

Kiedy obchodzimy tłusty czwartek?
Tłusty czwartek jest zwyczajem ruchomym, oznacza to, że każdego roku wypada w inny dzień. Obchodzony jest zawsze w ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu. W 2025 roku tłusty czwartek obchodzimy 27 lutego.
Ten najsłodszy dzień w Polsce oznacza rychłe zakończenie karnawału i zwyczajowo, można się wtedy objadać. Głównie naszymi tradycyjnymi przysmakami - pączkami i faworkami. Według przesądów im więcej zjemy pączków, tym więcej szczęścia czeka nas w ciągu roku.